Blog
4   801

7,5 time mere

Abonner på nyt om Matematiklærerforeningen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Det er svært at bedømme, hvorfor politikerne hele tiden ændrer regler for, hvem der bedømme børnenes besvarelser af de skriftlige prøver i matematik? Den senste ændring giver børnene 7,5 time mere undervisning om året.

Siden skoleåret 2006/2007 er reglerne blevet ændret 4 gange.

I mange år havde det været gældende praksis at børnenes faglærer sammen med en statsligt beskikket censor bedømte børnenes besvarelser.

Men i efteråret 2006 ændrede Undervisningsministeriet prøvebekendtgørelsen, så det med virkning fra maj/juni 2007 var en kommunalt udpeget censor samt en statsligt beskikket censor der skulle rette børnenes besvarelser. Dette var gældende for alle skriftlige prøver. Pointen var, at faglærerne ikke længere deltog i bedømmelsen.

Hvorfor?

Artiklen fortsætter under banneret

Bekendtgørelsen blev så atter ændret med virkning fra maj/juni 2010. Nu skulle faglærerne, sammen med en beskikket censor, bedømme børnenes besvarelser i de skriftlige prøver i de obligatoriske fag. De skriftlige prøver i udtræksfagene skulle fortsat bedømmes af en kommunal censor, sammen med den beskikkede censor.

Ministeriets forklaring på det var, at det skete af hensyn til lærernes tjenestetidsaftale, hvor det for skolelederne var nødvendigt at kende lærernes arbejdsopgaver inden skoleårets start, herunder bedømmelse af skriftlige opgaver. Dette var ikke muligt i udtræksfagene og ville koste overtid.

Det sidste var til at forstå, men igen hvorfor?

I september 2014 blev prøvebekendtgørelsen igen ændret. Kommunale censorer skal med virkning fra maj/juni 2015 ikke længere medvirke ved bedømmelsen af elevernes opgaver. Opgaverne rettes igen af en statsligt beskikket censor og børnenes faglærer, altså de samme regler som var gældende frem til 2007.

Så var vi tilbage ved den oprindelige ordning.

Nu burde alle så være glade, men nej. En ændring af folkeskoleloven i foråret 2015  bevirker, at elevernes opgaver fra maj/juni 2016 kun bedømmes af én bekikket censor, altså uden faglærerens medvirken.

Imidlertid giver Undervisningsministeriet en klar og utvetydig begrundelse:

"Initiativet understøtter målsætningen om øget samvær mellem lærer og elev samt øget læring gennem frigørelse af lærerressourcer til undervisningsopgaven."

Sammenholdt med Undervisningsministeriets rettenorm vil det ved 20 børn give 7,5 time mere til undervisning.

Det skal blive interessant at følge med i, hvornår reglerne igen ændres.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.317 andre er allerede tilmeldt