En himmelsk forskel

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En Kinamands Chance Teater Vester 60

Bødamsvej 6, 3400 Hillerød, telefon 4824 9062.

Af Jesper B. Karlsen. Instruktion: Gitta Malling. Scenografi: Marlene Bjelke.

Medvirkende: Lisbeth Tanghøj og Niels Peter Kløft.

Aldersgruppe: Fire-ti år. Varighed: 50 minutter. Pris: 5.800 kroner ved maksimum 80 tilskuere.

Med speederen i bund drøner Betty Virvelstrøm og kineseren ud i den danske vang og vænge. De er på jagt efter Himmelbjerget, som kineseren tror rækker helt op i himmelen. Han har på vej gennem jorden gravet lidt ved siden af og er ved et uheld stødt på Betty, som lige stod og manglede en campingmakker. Betty er nemlig campingentusiast og mener, at der findes fem årstider, hvoraf den sidste er campingsæsonen. Rund og dejlig dukker hun frem fra en rød tøjbylt på gulvet og møder den maoklædte kineser med en spids nysgerrighed. Det betyder en underholdende og oplysende vandren ud i den kinesiske kultur, som Betty unægtelig finder meget forskellig fra den danske. Glimrende illustreret ved de sproglige vanskeligheder, men bedst fremgår det af spisescenen, hvor Betty i tavshed kigger skævt til den hurtigspisende og bøvsende kineser. Det er dog en skam, at de indlagte gags i denne scene ikke forstørres yderligere, ligesom scenen uden problemer kunne udvides med flere oplagte kulturforskelle. Hvorfor ser man for eksempel ikke, at kinesere spytter på gulvet?

Uden at gøre det til hovedtemaer tager 'En Kinamands Chance' udgangspunkt i to naive forestillinger hos børn: at Himmelbjerget er kæmpestort, og at man, hvis man graver længe nok, vil komme helt til Kina. Gitta Malling forstår med sin instruktion at udnytte dette univers' uskyldighed til præcis at sætte fingeren på de elementer, som får mennesker til at knytte bånd på trods af diverse kulturforskelle. 'En Kinamands Chance' sætter indvandrerproblematikken i perspektiv og efterlader en med farvestrålende billeder og varme tanker.

Annette Rosendahl Clausen