Anmeldelse Skønlitteratur
0   644

Voldsom roman giver læseren noget at tænke over

Det er altid dejligt at få en roman i hænderne, hvor man fra allerførste side er aldeles på det rene med, at her er noget med en helt speciel høj karat og kvalitet. Sådan har jeg det med "Fuck off/I love you".

Fuck off/I love you

Fakta


Titel
Fuck off/I love you

Forfatter
Lars Mæhle

Pris
199

Sider
166

Forlag
Vild maskine

"Fuck off/I love you" er en retrospektiv fortælling med 16-årige Vemund som hovedfigur og fortæller. Han har fået fortælleopgaven af en psykolog efter et bevægende halvt års tid, hvor han totalt mistede styringen over sit liv. Vemund er en lidt veg teenager, der bor alene med sin mor lidt nord for Oslo, og han får aldrig rigtig markeret, hvem han egentlig er. Hans motto  er ”fint med mig”, og derfor er han et let offer, da den unge kriminelle Two-Face samler en gruppe store drenge, der – viser det sig – skal sørge for at gøre helvede hedt for indvandrere i Norge.

Artiklen fortsætter under banneret

Vi får ikke noget at vide om Vemunds far, men man mere end aner, at moderen har psykiske problemer – måske med baggrund i et kuldsejlet kærlighedsforhold – og på et tidspunkt bliver hun indlagt på psykiatrisk afdeling. Vemund bliver efter de voldsomme oplevelser med overfaldet på indvandrerne indlagt på ungdomspsykiatrisk afdeling.

Two-Face, der i øvrigt er en tikkende bombe, inviterer Brian, hans lillebror, Karl, Daniel og Vemund på en tur med Oslo-båden med alt betalt til København. ”Prisen” er en tvungen tatovering til alle i gruppen med et kors og et sværd, der skal symbolisere sammenholdet i gruppen.

Straks de kommer tilbage fra København, åbenbarer Two-Face sin planlægning af et overfald på nogle muslimer i byen, og gruppen – Two-Face og Brian – går i gang med overfaldet, mens Vemund og Karl og Daniel forholder sig afventende i periferien. Two-Face opfordrer dem flere gange til at komme ind i kampen med de muslimer, han er i gang med at chikanere. Pludselig fanger bordet for Vemund, og han må finde ud af, hvad han vil. På et tidspunkt glider et bat ud af hænderne på Two-Face, Vemund samler det til Two-Faces udelte tilfredshed op, men bruger det højst overraskende.

”Fuck off/I love you” er en strålende og velskrevet lille roman med en flot tegnet Vemund i forgrunden. Som læser forstår man hans vanskeligheder, men man ønsker også for ham, at han vil kunne træde i karakter og sige NEJ med store bogstaver – og det gør han så til allersidst på en højst voldelig og voldsom facon.

Romanen er elementært spændende – skrevet på en kortfattet og koncis måde, gør et stærkt indtryk på sin læser og indeholder en masse interessante refleksioner over vold med mere. Hvilken indflydelse har arv og miljø på en persons livsbane? Og kan man bryde et mønster?

Vemund – og læserne ikke at forglemme – har fået noget at tænke over og forholde sig til.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.591 andre er allerede tilmeldt