Debat
0   359

Hvorfor "Step", når det hedder trin?

Den tiltagende brug af engelsk er måske lidt latterlig men også nødvendig, så velkommen til engelsk for de helt små. Det bliver deres sprog engang.

 Den tiltagende tilgang af engelske ord kan nok betegnes som et latterligt fænomen men de er uden tvivl kommet for at blive.

Det latterlige viser sig på TV, når måske mindre lærde personer siger leaser, teaser, stepper, ones in af livetime, ja, en livsstilekspert sagde sågar: ” Correkt me if I am wrong”.  l en dansk udsendelse.De vil jo gerne vise, at de  kan mere mere end deres fadervor, og det skal være dem vel undt.

I min generation, altså mellem firs og skindød,  ryster  man på hovedet, og jeg kommer noget i modvind, når jeg påstår, at det faktisk er en helt naturlig udvikling.

Sprog følger jo helt at sig selv med  Homo Sapiens´s spredning på jorden fra det afrikanske udspring for et par hundredtusinde år siden. (Sådan hen på eftermiddagen).Man har slået sig ned hvor der var føde og sikkerhed. I junglen, en sø, et bjerg, en dal, en vig eller en flod og så videre. Og da grupperne ikke fra begyndelsen har haft noget samkvem, har de hver i sær måttet opfinde deres eget sprog.

Artiklen fortsætter under banneret

Men med flere forbindelser, måske handel og erobringer, har fælles sprog også udviklet sig. Helt tydeligt ser man det i latin, som jo som dansk, tysk italiens, osv virkelig er blevet hot:) i den vestlige verden. Masser af sprog er forsvundet, og dialekter hører mere og mere til i folkemindeforskningen.

Det er naturligvis TV og IT, der de sidste 25 år er blevet verdensomspændende fænomener og som gør, at flere og flere taler sammen uanset placering på landkortet. (Jeg selv lærte først engelsk, da jeg var 21 år, (Ahms Mellemskolekursus), og jeg blev aldrig en ørn til det.)

Så  selv om det kan virke lidt uoverskueligt med engelsk i første klasse, hilser jeg det med tilfredshed. Jo mer, vi taler samme sprog, jo jo større mulighed har vi for samtale og fredelig sameksistens. Og det kan vi vel nok trænge til pt.

Om 100 år er der måske kun tre- fire sprog tilbage. Kineserne  f. eks. er jo allerede begyndt af give deres børn amerikanske navne. Og sprogene er blevet til dialekter.

Så  om de smarte i fjernsynet: Lad dog barnet.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.269 andre er allerede tilmeldt