Debat

Hvorfor "Step", når det hedder trin?

Den tiltagende brug af engelsk er måske lidt latterlig men også nødvendig, så velkommen til engelsk for de helt små. Det bliver deres sprog engang.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

 Den tiltagende tilgang af engelske ord kan nok betegnes som et latterligt fænomen men de er uden tvivl kommet for at blive.

Det latterlige viser sig på TV, når måske mindre lærde personer siger leaser, teaser, stepper, ones in af livetime, ja, en livsstilekspert sagde sågar: ” Correkt me if I am wrong”.  l en dansk udsendelse.De vil jo gerne vise, at de  kan mere mere end deres fadervor, og det skal være dem vel undt.

I min generation, altså mellem firs og skindød,  ryster  man på hovedet, og jeg kommer noget i modvind, når jeg påstår, at det faktisk er en helt naturlig udvikling.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Sprog følger jo helt at sig selv med  Homo Sapiens´s spredning på jorden fra det afrikanske udspring for et par hundredtusinde år siden. (Sådan hen på eftermiddagen).Man har slået sig ned hvor der var føde og sikkerhed. I junglen, en sø, et bjerg, en dal, en vig eller en flod og så videre. Og da grupperne ikke fra begyndelsen har haft noget samkvem, har de hver i sær måttet opfinde deres eget sprog.

Men med flere forbindelser, måske handel og erobringer, har fælles sprog også udviklet sig. Helt tydeligt ser man det i latin, som jo som dansk, tysk italiens, osv virkelig er blevet hot:) i den vestlige verden. Masser af sprog er forsvundet, og dialekter hører mere og mere til i folkemindeforskningen.

Det er naturligvis TV og IT, der de sidste 25 år er blevet verdensomspændende fænomener og som gør, at flere og flere taler sammen uanset placering på landkortet. (Jeg selv lærte først engelsk, da jeg var 21 år, (Ahms Mellemskolekursus), og jeg blev aldrig en ørn til det.)

Så  selv om det kan virke lidt uoverskueligt med engelsk i første klasse, hilser jeg det med tilfredshed. Jo mer, vi taler samme sprog, jo jo større mulighed har vi for samtale og fredelig sameksistens. Og det kan vi vel nok trænge til pt.

Om 100 år er der måske kun tre- fire sprog tilbage. Kineserne  f. eks. er jo allerede begyndt af give deres børn amerikanske navne. Og sprogene er blevet til dialekter.

Så  om de smarte i fjernsynet: Lad dog barnet.