Vi vil have god undervisning

Elever nedlagde arbejdet i protest mod forringelser af lærernes forberedelsestid

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Eleverne fra 5. til 8. klasse på Rundhøjskolen i Højbjerg ved Århus fik en seddel med hjem fra skole før Kristi himmelfartsferien, hvor deres forældre blev gjort opmærksom på elevernes ulovlige forsømmelse i en time onsdag den 12. maj.

'Det er klart, at jeg som embedsmand må gøre opmærksom på, at det er ulovlig forsømmelse. Men jeg kan nu godt være lidt stolt af dem', siger skoleleder Mogens Toustrup, efter at elevrådet forleden organiserede en aktion til støtte for lærernes kamp i Forligsinstitutionen.

Ideen opstod i 6.a, hvor elevrådsformand Cecilie Kobbelgaard er elev. Hun bragte den videre til elevrådet, som besluttede sig for at nedlægge arbejdet i en time, skrev skilte og bannere og kontaktede blade, aviser og elektroniske medier.

'Hvis lærerne får en overenskomst, hvor forberedelsestiden nedsættes, så regner vi ikke med, at vi får god nok undervisning', forklarer Cecilie Kobbelgaard, som selv har hørt om lærernes overenskomstvanskeligheder gennem medierne og gennem sin mor, der er lærer. Og så har hun og de andre elever også ladet sig inspirere af de mange aktioner, som gymnasieeleverne i den senere tid har stået bag.

Når Mogens Toustrup er stolt af sine elever, er det, dels fordi det var en meget velorganiseret aktion, hvor eleverne virkelig har arbejdet med demokratiets spilleregler og muligheder for at komme ud med sine synspunkter, dels fordi de meget ansvarligt begrænsede aktionen til at omfatte 5. til 8. klasse. De små elever forblev dermed under lærernes opsyn, og de store fik ikke forstyrret deres afgangsprøver.

Elevrådet kontaktede også de andre skoler i Århus Kommune, og der var i alt aktioner på fire skoler onsdag før Kristi himmelfart:

'Men jeg håber da, det smitter', siger Cecilie Kobbelgaard, som er godt tilfreds med den tætte mediedækning, elevaktionen fik, og håber på, at eleverne på den måde kan være med til at påvirke kommunalpolitikerne.

Mens eleverne sad på gangen, demonstrerede og blevet interviewet til tv, sad lærerne inde i klasseværelserne. Og Mogens Toustrup understreger, at det ikke er fra lærerne, eleverne har fået ideen til aktionen.