En våd omgang

Esbjerg Kommune vil have Folketinget til at tage stilling i badesag

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skal børn af alle trosretninger have lov til at beholde deres særpræg i folkeskolen, eller skal kommuner kunne henvise dem til hjemmeundervisning eller til privatskoler, hvis de ikke følger gældende regler?

Det spørgsmål vil politikerne i Esbjerg have Indenrigsministeriet og i næste instans Folketingets undervisningsudvalg til at tage stilling til.

Anledningen er, at Tilsynsrådet for Ribe Amt har pålagt kommunen at sørge for, at en muslimsk pige atter får lov til at gå i 2. klasse i Borgerskolen, efter at hun i marts - efter Tilsynsrådets opfattelse - blev forment adgang, fordi hendes far krævede, at hun i forbindelse med faget idræt skulle kunne bade alene.

Undervisningsministeriet har fastslået, at kommuner altid har pligt til at stille et undervisningstilbud til rådighed i folkeskolen uanset den enkelte elevs adfærd. Det afgøres lokalt, hvordan der skal bades i forbindelse med idræt og svømning, men det berettiger ikke til bortvisning, hvis et barn ikke følger afgørelsen.

Svævende udredninger

'Undervisningsministeriets og Tilsynsrådets udredninger er svævende og kan ikke bruges til noget. Derfor vil vi anke afgørelsen og om nødvendigt gå videre til Folketinget og til Kommunernes Landsforening', siger formanden for kommunens børne- og kulturudvalg Ralf Jørgensen, Socialdemokratiet.

Skolen og kommunen påstår, at man ikke har bortvist eleven. Man har blot skrevet til faren, at barnet skulle følge reglerne, ellers måtte hun ikke fortsætte på skolen.

'Faren besluttede at holde sit barn væk. Han kunne bare have ladet sin datter blive ved med at rette sig efter reglerne', siger skoleinspektør Henning Grønborg, Bakkeskolen, der ikke har yderligere kommentarer, så længe sagen behandles politisk.

En anden af Esbjergs skoler, Præstegårdsskolen, har for nylig haft en tilsvarende sag. Da forældrene til en pige i 7. klasse ikke ville lade hende komme med på lejrskole, valgte skolen at bortvise hende. Lejrskoler er en del af undervisningen, som alle skal deltage i, mener skolens ledelse. Efter seks uger valgte forældrene at bøje sig.

'Det er tilfældigt, at der optræder to sager på samme tid', siger skoleinspektør på Præstegårdsskolen Bent Maigaard. 'Nogle forældre leder efter de steder, hvor grænsen går, og når de bliver stejle, så bliver jeg det også. Derfor kan det være svært altid at finde en mindelig løsning'.-Jan Kaare er freelancejournalist