Blog
0   650

Om 5 minutter må kompetence-grundbogen vel komme?

Abonner på nyt om Sten Larsen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Som en strøtanke: Skal styringen med kompetencemål have gennemslag, så må forlagenes grundbøger og andet materiale vel temmelig radikalt skifte indhold? Til hvad? Og hvorfor?

Tag et øjeblik et par af skolereformens slogans for pålydende; fra undervisningsmål til læringsmål, fra indholdsstyring til målstyring. Så rejser der sig en lang stribe påtrængende spørgsmål, selv om mange konsulenter og instruktører i disse måneder nødvendigvis må lade som om, der ikke gør.

Men altså; gå væk fra indholdsstyringen. Gå efter kompetencemålstyringen. Indhold er reelt blevet et slags fy-ord i det didaktiske arbejde, og den indholdsstatus gælder i alle fag – i hvert fald indtil et vist niveau, som ser ud til at være meget tæt på den daglige praksis, altså den enkelte lærers praksis.

Hvilket indhold er så vigtigt? Hvilket indhold skal jeg vælge i undervisningen? Er der faktisk indhold, der reelt er vigtigere end andet? Næ, det kan der vel ikke være? Mit kriterium for valg af indhold er kompetencemålene og kun kompetencemålene og udmøntningen i videns- og færdighedsmål (bortset fra de pudsige og skæve undtagelser med kanonpunkter i historie og forfattere i dansk, i øvrigt komplet selvmodsigende i Antorinis udgave af målstyringspardigmet).

Det korte af det lange må være, at jeg finder noget eksempel-indhold, som kan bakke op om undervisningens målhierarki. Ikke ’tilfældigt’ indhold. Jo, altså tilfældigt på den måde, at der ikke længere er noget indhold, der har værdi i sig selv, ikke noget indhold, der har legitimitet i sig selv. Indholdet skal kunne tjene kompetencemålet – som ét blandt mange mulige eksempler.

Artiklen fortsætter under banneret

Derfor bliver det lidt interessant at se, hvordan forfattere og forlag takler den situation, at de vel skal fremstille eksempelsamlinger; kompetencegrundbog 1, kompetencegrundbog 2…?


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.541 andre er allerede tilmeldt