OK15
1   573

Løntrin, men ikke fælles overenskomst til UU-vejlederne

UU-vejlederne havde håbet at få en samlet funktionsoverenskomst og dermed lige løn for lige arbejde, men det lykkedes ikke. Til gengæld er der – som hos lærerne – et løntrin til vejlederne.

For ungdommens uddannelsesvejledere (UU-vejlederne) er der ingen samlet overenskomst, selvom vejlederne dækker den samme funktion. Alt efter om de har en baggrund som HK'er, socialrådgiver eller lærer, er vejlederne dækket af forskellige overenskomster.

Artiklen fortsætter under banneret

Der altså ikke lige løn for lige arbejde.

Derfor var det et overenskomstkrav fra Danmarks Lærerforening, at der skulle laves en funktionsoverenskomst. Og UU-vejlederne havde derudover et krav om højere løn.

Det lykkedes ikke at indgå en funktionsoverenskomst, mens der - som på lærerområdet - blev aftalt en lønstigning.

Lene Svejborg er UU-konsulent og tillidsrepræsentant i DLF-regi for UU-Odense og Omegn. Hun ærgrer sig over, at det ikke lykkedes at indgå en funktionsoverenskomst.

"Det er en skam, at man ikke lykkedes med at organisere alle UU-vejledere på den samme overenskomst. Når det glippede, så betyder det, at der er meget store lønmæssige forskelle for det samme arbejde. Vi er som UU-vejledere organiseret i mange forskellige organisationer, og jeg vil ikke sige, at de kæmper mod hinanden, men det bliver meget forskelligt, hvad vores lønmæssige udgangspunkt bliver", siger Lene Svejborg.

Hun uddyber:

"Alt efter, hvor folk bliver rekrutteret fra, så bliver udgangspunktet den overenskomst, der kan laves på det område, de kommer fra. Så vi ligger forskelligt. Jeg har kollegaer, der er organiseret i Dansk Socialrådgiverforening, og de får slet ikke den pension jeg får, selvom vi er ligeværdige kollegaer til hverdag", siger Lene Svejborg.

Frygter løn afgørende for ansættelse
Lønforskellen muliggør et skrækscenarie for Lene Svejborg.

"Det værst tænkelige ville være, at man i en ansættelse blev tvunget til at gå efter en kandidat, der ikke havde en høj lønmæssig overenskomst", siger Lene Svejborg, der understreger, at det ikke er noget, hun har oplevet i en konkret ansættelsessituation.

På trods af den manglende funktionsoverenskomst er Lene Svejborg ikke afvisende overfor aftalen.

"Jeg er i bund og grund overvejende positiv i forhold til resultatet, fordi vi havde oparbejdet et lønmæssigt efterslæb, og nu har vi fået et løntrin ligesom lærerne", siger hun.

Ingen småtillæg
Lene Svejborg forklarer om lønsitutionen for UU-vejlederne:

"Vi får et kvalifikationstilæg, når vi har en diplomuddannelse i DUEK( Diplomuddannelse i uddannelses-, erhvervs- og karrierevejledning - red.) , og den er lovbefalet kvalifikationskrav for vejledere i UU, men derudover er der ikke tillæg udover løntrinnet", siger hun, og det kan ifølge Lene Svejborg give rekruteringsproblemer.

"For eksempel når vi skal arbejde med STU-elever. Der kunne man godt forestille sig, at lærere, der har arbejdet i specialundervisningsregi, ville være kvalificerede til dette arbejde i UU-regi. Men de kommer med en helt anden løn, fordi de har deres specialundervisningstillæg. Det kan vi ikke matche, og i vores arbejde med denne gruppe unge har vi ikke mulighed for at få specialundervisningstillæg", siger Lene Svejborg.". Med omlægningen af vejledningen, så den er mere "fokuseret", skal UU-vejlederne kun give individuel vejledning til den svageste femtedel af eleverne. Det ændrer også vejledningen af de sidste 80 procent.

"Vi skal fremover til at lave meget mere kollektiv vejledning, men vi har ikke mulighed for at få et undervisningstillæg, som lærerne har", siger Lene Svejborg, der gerne ser et øget DLF-fokus på tillægsordninger som dem, der kendes i lærerverdenen.

UU-vejlederne i DLF-regi har i øvrigt som noget nyt valgt regionale repræsentanter, der den 12. marts skal mødes og arbejde for at etablere et UU-forum.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
80 andre er allerede tilmeldt
Nyhed: Nyt fagligt netværk

NYHED! Vidste du, at du lige nu læser på Folkeskolens helt nye faglige netværk for UU-vejledere?

Tilmeld dig netværket og få en mail med ny faglig viden, forskning og erfaringsdeling.

 

 

Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.