Debat

Folkeskolens afsluttende prøver nærmer sig - sørg for at sikre lige vilkår for alle

Det falder ikke lige nemt for alle at skulle til en afsluttende prøve. Det skyldes ikke bare nervøsitet eller manglende faglighed. Fx læsevanskeligheder kan være en stor udfordring. Den rette støtte eller de rette hjælpemidler kan betyde en karakter eller to, og det er kun rimeligt, at kanonen stilles skarpt, så alle får den hjælp, som de er berettiget til.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen har lavet en vejledning, som kan findes via dette link:

Vejledning om fravigelse af bestemmelserne ved folkeskolens afsluttende prøver 

Lærere, ledelse, elev og forældre finder i samråd ud af behovet, og det er i sidste ende ledelsens afgørelse, om en elev kan tilbydes at aflægge prøve på særlige vilkår.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Jeg ved, at der allerede er gjort klar for mange. Jeg hører også om dem, der ikke kender til mulighederne. Jeg håber ikke, at det er mange. 

Det er ikke for sent at få indstillet elever til den rette hjælp til de afsluttende prøver. 

Digitale hjælpemidler kan være:

Digitale prøvesæt

Indscanning/indtaling af tekster

Digital oplæsning

Ordforslagsprogrammer 

Tale til tekst (indtaling af besvarelse)

Elektroniske ordbøger

Det er afgørende, at der er kendskab til disse områder, og at de har været anvendt i undervisningen. Der findes digitale prøvesæt, som skolen kan rekvirere fra Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen.

Allerede nu er det en fordel at sikre sig, at det er afklaret hvilke hjælpemidler der skal anvendes, hvem der står for det tekniske, hvem der fremskaffer materialer, og hvordan det integreres i den daglige undervisning, så det er kendt, når det kommer til prøvesituationen. 

De rette hjælpemidler styrker ikke kun fagligheden men også hjertet. Og så kan de bidrage til lige vilkår for alle.