Blog
0   612

Læser vi det, som vi ikke læser?

Abonner på nyt om It, medier og læring i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Hvor stor en del af din viden erhverver du i dag fra traditionelle bøger? Hvad læser børn og unge i deres liv? Og hvad læser man i skolen?

Skolen står uden tvivl over for et skifte. Traditionelt set er der arbejdet meget med bøger uden strøm, og fokus på læseindlæring er ofte også i forhold til læsning af traditionelle tekster. Spørgsmålet er, om vi i skolen kun læser tekster, som vi ikke læser uden for skolen.

Min pointe er ikke, at traditionelle bøger er dårlige, men de er alligevel ikke nok. Børn og unge møder og søger i dag digitale multimodale tekster/medier, og disse tekster kræver helt andre strategier i forhold til læsning.

Der er kritik af digitale tekster, men det kan også være værd at vende blikket indad og spørge ind til, om et dårligt udbytte af arbejdet med digitale tekster kan skyldes, at eleverne lades i stikken, når det kommer til, hvordan disse tekster skal mødes.

Det er ikke ualmindeligt for børn og unge at læse op mod 150 sider om ugen på computeren. Det er et stort potentiale!

Artiklen fortsætter under banneret

Reelt set så nytter det ikke at fastholde et ensidigt fokus på tekster, som ikke anvendes eller kun anvendes meget sporadisk i virkelighedens verden. De digitale og multimodale tekster rummer masser af muligheder, og de får flere elever med. Både når det kommer til læsning men også skrivning og den synergi der er mellem disse to størrelser.

Der skal skabes digital adgang, da det giver mulighed for tilgange både digitalt og analogt, og som en følge af dette er der adgang til aktuel, virkelighedsnær og varieret information, masser af analyse- og produktionsværktøjer, og det understøtter samarbejde, videndeling og kommunikation. Lykkes dette, er der bedre muligheder for inddragelse af eleverne i undervisningens indhold, og det kan fremme udvikling og læring.

Dette er mange steder ikke en mulighed endnu, og derfor er det endnu mere nødvendigt at arbejde med de digitale og multimodale tekster, når muligheden er der. Og arbejde for digitale muligheder.

Den analoge og digitale skole giver udfordringer, da der skal være kvalifikationer til at udføre arbejdet og endvidere økonomi til de ressourcer der anvendes i undervisningen. Vi skal både det analoge og digitale. Kan det analoge det digitale eller kan det digitale det analoge - det går kun en vej, og med de kompetencer og færdigheder der er nødvendige i samfundet, så er valget givet. Ressourcer skal flyttes, så eleverne kan få den undervisning, der er nødvendig.

Fokus på digitale tekster og læsning er et vigtigt område i alle fag. Vi har en mulighed for at øge fagligheden og for at få flere elever med i undervisningen, og det kan ikke gå hurtigt nok med at komme i gang.

Der foregår masser af godt tekstarbejde i skolen, men vi skal også læse de tekster, som vi faktisk læser.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.082 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.708 andre er allerede tilmeldt