'Får vi fedt nok', spørger kostkonsulent Birgitte Flensholt. Hun pointerer, at vi har brug for de rette fedtstoffer for at holde hjernen sund

KOMMENTAR: Hold hjernen sund med god næring

KOMMENTAR. Det er positivt, når institutioner og virksomheder udarbejder sundhedspolitikker, men de mangler fokus på hjernen, trivsel og energi, skriver kostkonsulent Birgitte Flensholt. Hjernen har brug for fedtstoffer fra for eksempel fiskeolie.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når bilens motor mangler olie, er vi ikke tvivl. Vi henter ikke vindruekerneolien i køkkenet. Vi tager heller ikke den til plæneklipperen i en snæver vending. Nej, vi ved præcis hvilken olie, der er den bedste til bilens motor, og vi betaler hvad det koster.

Hjernen er vores motor og hjernen er kompleks. Den er vores informations- og kommunikationscenter. Her bearbejdes og reageres på indtryk og alt, hvad der foregår i og omkring os. Vi er dybt afhængige af hjernen, men er vi bevidste om, hvad vi fodrer den med?

Glukose er kroppens og hjernens brændstof. En jævn tilførsel af glukose sikrer, at hjernen fungerer. Ustabilt blodsukker kan give sig udslag i træthed, irritation, hovedpine, rastløshed, madlede, lyst til sødt, koldsved, vrede, tårer og meget mere. Udover glucose skal der vitaminer, mineraler, antioxidanter og essentielle fedtsyrer til. Essentielle fedtsyrer er byggesten i hjernens celler. De sikrer bl.a. kommunikation og informationer mellem nervecellerne, de styrker hukommelsen og sikrer, at det fedt, der er i hjernen, bevares.

Mangel på fedt i hjernen giver problemer

Cirka 60 procent af hjernens tørvægt er fedt. Heraf er ca. 20 procent den essentielle fedtsyre DHA (dokosahexaensyre) og AA (arakidonsyre). 20 procent af øjets nethinde består også af DHA. Umiddelbart ville det være naturligt at fodre hjernen med DHA, den fedtsyre, der er i hjernen i forvejen. Men forskning viser, at det er fedtsyren EPA (eikosapentaiensyre), der har den væsentligste effekt på hjerne og nethinde. EPA sikrer, at hjerne og nethinde bevarer sit indhold af DHA. Dette kaldes hjernens fedtsyreparadoks.

EPA sikrer, at DHA og AA omsættes i hjernen og EPA kan forholdsvis enkelt omdannes til DHA. DHAs omdannelse til EPA er meget begrænset.

Mangler eller forskydninger i fedtsyreomsætningen i hjernen kan give problemer. Veldokumenteret forskning viser, at forskydninger i fedtsyreomsætningen ses ved for eksempel ADHD, DAMP, autisme, skizofreni, visse former for depression, visse typer demens, udbrændthed og kronisk træthed, dysleksi (ordblindhed) og dyspraksi (koordinations- og fokuseringsvanskeligheder).

Spis fiskeolie, fordi vi ikke spiser fisk nok

Flere veldokumenterede studier i England, Australien og Sverige viser, at tilskud af fiskeolier med højt indhold af EPA har en særdeles positiv effekt på børn med ADHD og DAMP, dysleksi og dyspraksi. Ligeledes viser studier i forhold til autisme, skizofreni, depression og udbrændthed en positiv effekt.

Markedet med fiskeolier er stort. I forhold til ovennævnte diagnoser er det værd at gå jagt efter de olier, der har et højt indhold af EPA i forhold til DHA.

Et af kostrådene siger, at vi skal spise fisk mindst 2 gange om ugen. Vi gør det bare ikke, og det er der mange forklaringer på: det lugter, der er ben i, det er dyrt, der er tungmetaller osv. osv.

Personligt betragter jeg fiskeolier med højt indhold af EPA som mad. Med den kendsgerning, at vi spiser for lidt fisk, kan vi arbejde på flere fronter. Vi kan lave kampagner for at inspirere til at spise mere fisk, vi kan gentage kostrådene og sætte fokus igen og igen. Og vi kan vælge at sikre, at vi får nok EPA ved at tage det i form af fiskeolier. Indholdet af essentielle fedtsyrer i panerede fiskefileter og fiskepinde er forsvindende lille, og det er den slags fisk, som ofte finder vejen til middagsbordet, især til børnene.

Får vi nok af de rigtige fedtstoffer?

Omega 3 fås fra de fede fisk og fra hørfrøolie, nødder, kerner og frø. Omega 6 fås primært fra planterolierne. I dag indtager vi 15-20 gange mere omega 6 end omega 3. Det optimale ville være 2-4 gange mere omega 6 end 3. Så det er værd at kigge køkkenet og køleskabet efter. Kan vi skifte nogle af olierne ud?

Og får vi fedt nok? På kanten af en fedmeepidemi med diabetes 2 helt ned i børnealderen og hjertekarsygdomme og andre livsstilssygdomme kan det være et provokerende spørgsmål. Jeg stiller det alligevel!

Vi spiser stadig for meget fedt, viser de nyeste folkeundersøgelser. Den enkleste skelnen mellem fedtstoffer er, om de er cellefedt eller dellefedt. Vi ved godt, at vi skal spare på dellefedtet, men har vi fokus nok på de essentielle fedtsyrer - på cellefedtet?

I arbejdet med børn og unge med ADHD, DAMP og andre adfærdsvanskeligheder, i arbejdet med psykisk syge, med stressede og udbrændte mennesker, er det vigtigt og værdifuldt at spørge grundigt ind til, hvad de spiser og især se på, hvilke fedtstoffer de spiser. Det er overraskende, hvilke svar der kommer.

Vi skal have kvalitet på dagsordnen, når det gælder fedtstoffer og hjernemad. Ud med de billige hårdt bearbejdede olier og ind med kvalitetsolier, dvs. koldpressede jomfruolier. Ud med billigt slik, chips, og dårlig chokolade, ind med nødder, kerner, frø, tørret frugt og lidt af den gode mørke chokolade med højt kakaoindhold. Ud med panerede fiskeprodukter, der svømmer i dellefedt og mangler de essentielle fedtsyrer.

Sundhedspolitikker bør også fokusere på hjernen

I disse år formuleres kost- og sundhedspolitikker i skoler, institutioner og på virksomheder. Det er fine og værdifulde redskaber i arbejdet med børn og unge, med de psykisk syge og på virksomhederne. Ofte er disse politikker formuleret ud fra de 8 kostråd.

Der er fokus på vægt og BMI, kolesterol og forebyggelse af hjertekarsygdomme. Det er vigtigt, men jeg savner fokus på hjernen, på trivsel, læring, koncentration, energi, overskud og stressforebyggelse gennem mad. Faktorer der er vigtige for alle mennesker uanset vægt og BMI.

Vi kan ikke fokusere ensidigt på mad, når det handler om vægt. Det handler også om motion. Det kan vi heller ikke, når det handler om hjernen. Urolige, ukoncentrerede og trætte mennesker kan hente god energi ved at motionere.

Løb, hop, krybe- og kravlebevægelser handler ikke kun om at forbrænde energi og holde kroppen i form. Det handler også om at holde hjernen i form. Krydsbevægelser m.m. styrker hjernen, skaber kommunikation mellem nervecellerne.

Elitesportsmennesker bliver mere og mere opmærksomme på essentielle fedtsyrer som en væsentlig faktor for præstationerne. Muskler, der mangler essentielt fedt, bliver stive og hårde. Muskler der får gode fedtstoffer bliver smidige, bløde og stærke. Den sunde mad, herunder de essentielle fedtsyrer, giver energi, overskud, udholdenhed, koncentration og bedre præstationer.

Vi ved, at motion er vigtig. Men vi skal også huske ro. Huske at trække vejret dybt. Huske at gå en tur ud i luften og lyset, stoppe og sanse naturen, lydene og os selv.

Vi ved, hvilken olie vi skal hælde på bilens motor og vi betaler gerne, hvad det koster. Nu er turen kommet til vores egen motor. Hæld essentielle olier på, dyrk motion, træk vejret og styrk nærvær og koncentration, også når du spiser. Giv dig tid!

Et paradigmeskift er i gang

For snart 3 år siden var jeg på en fedtsyrekonference i Stockholm. Her blev de dengang nyeste forskningsresultater fra England og Sverige fremlagt i forhold til børn med ADHD og DAMP.

Konferencen sluttede med en ernæringsforsker, der havde lavet et projekt med overvægtige børn og essentielle fedtsyrer. Børn med ADHD og DAMP fik 6 kapsler med fiskeolier om dagen i minimum 3 måneder. De overvægtige børn fik 10 kapsler om dagen. Alle tabte sig. På hendes sidste side i præsentationsprogrammet stod der "paradigmeskift".

Vi har flyttet os gennem de seneste år i opfattelsen af fedtstoffer, vi er på vej, men der er et stykke endnu. Uanset overvægt eller diagnoser som ADHD og DAMP, depression, udbrændthed m.m. så er tiden inde til, at vi alle får et "olieeftersyn". Udover at vi fortsat går efter de 600 g frugt og grønt om dagen, masser af fuldkorn, fisk 2-3 gange om ugen osv. og at vi får motion.

Fakta: Hvad gør EPA, DHA og AA?

EPA

- Overfører informationer mellem nerveceller

- Er vigtig for hukommelse

- Forhindrer tab af DHA og AA

DHA

- Er byggesten i nerveceller

- Styrker hjernens og øjnenes funktion

- Sikrer bevægelighed i cellemembraner

- Styrker fostrets udvikling af hjerneceller og i barnets 2 første leveår

AA styrker

- Indlæring

- Læse- og skrivefærdigheder

- Koordination

Birgitte Flensholt er ernærings- og husholdningsøkonom. Har studeret psykologi ved Københavns Universitet, basisuddannelse som psykoterapeut og coach. Hun arbejder som selvstændig kostkonsulent med kostvejledning, undervisning, foredrag, temadage, konferencer og skriver artikler og klummer.