Debat

Corydon ER på vej væk – er Bondo?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bjarne Corydons navn har flere gange været nævnt i forbindelse med dette forløb – hvorvidt han er vred eller jubler over OK15-aftalen med lærerne skal jeg ikke kloge mig på. Derimod føler jeg behov for at bidrage til den generelle oplysning med disse faktuelle indsigter.

Ifølge Mogensens og Christiansens udsagn i en nylig analyse på TV2 News skulle følgende scenarie være et faktum. Her gengivet efter min hukommelse.

Helle Thorning-Schmidt var ikke bare i spil i forhold til EU-præsident posten, hun var reelt også valgt i nogle få minutter indtil en uventet kandidat pludselig dukkede op! Så tæt var det altså på hendes exit. Internt hos Socialdemokraterne havde man lagt en plan for hendes afløser og et nyt ledelseshold: Mette Frederiksen m.fl..

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Dette hold står stadig i kulissen klar til at tage over efter  folketingsvalget og Helle Thornings forventede efterfølgende afgang. Faktisk er de efter sigende mere end klar – de er i følge Morgensen yderst kampberedte og sover med støvlerne på!

Pointen er, at Bjarne Corydon IKKE er en del af det nye hold – han er sat af! Han er færdig. Man behøver ikke at kunne deltaljerne i Danmarks politiske historie for at forstå den alvor der præger Socialdemokraterne efter snart 4 år med Thorning og Corydon.

Kun et mirakel kan redde Thorning på valgdagen og måske gøre ovenstående til skamme.

Med valg i sigte, en svag Corydon og et forhandlingsfællesskab med 560.000 offentlig ansatte, som ikke siger ja før alle forbund hver især har en tilfredsstillende aftale, undrer det mig, at DLF ikke kunne sætte magt nok bag den danske model, så lærerne kunne få en værdig overenskomst. Det er klart, at en trussel om en lærerstrejke og lukkede skoler igen (måske) ikke ville skræmme nogen – men udsigten til at over ½ million offentligt ansatte satte hælene i sympati  med lærerne og i et fælles forsvar for den danske model kunne havde gjort en forskel.

Det ville have været let for DLFs formand at koordinere det med LCs formand og forhandlingsfællesskabets formand – han hedder alle steder: Anders Bondo Christensen

Muligheden er forpasset. Urafstemnings resultatet gør næppe den store forskel uanset om det bliver ja eller nej. Jeg anbefaler et nej, simpelthen fordi det ikke vil være troværdigt i offentligheden, hvis lærerne siger ja nu og så alligevel kommer rendende igen og er utilfredse om tre år. Det kan godt være, at lærerne aldrig glemmer det, der er sket de seneste år, men for den almindelige dansker er hukommelsen kort og de færreste er vel  i stand til at sætte sig ind i og forstå, hvad der er sket af uhyrligheder, når det igen blusser op ved de næste overenskomstforhandlinger om tre år?

Det hele efterlader lærerne i en ualmindelig svær, sørgelig – ja og undskyld formuleringen – og næsten (x) håbløs situation.

Og med hensyn til spørgsmålet om Bondo er på vej væk – ikke fordi jeg ønsker det eller kan se en oplagt afløser, så er det min vurdering, at han går i nær fremtid. 

(x) Under konfliten i 2013 var der én glædelig oplevelse som slog mig: Ved flere tv-debatter optrådte et hav af unge, moderne og topkvalificerede lærere. Alle med en profil som ikke minder nogen om 70-erne og lærernes generelle lidt slidte image – for at sige det pænt og forhåbentlig uden at såre nogen :-) Det er nu og fremover der er brug for jer ikke kun ude på skolerne men også i offentligheden og ikke mindst i ledelsen af jeres fagforening!

Således alligevel et lille håb for fremtiden

Powered by Labrador CMS