Blog
1   597

Mørke og ånd

Abonner på nyt om Brian Degn Mårtensson i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Om at forsvare oplysning, ytringsfrihed og demokrati

 

Lørdag den 14. og søndag den 15. februar blev Danmark ramt af nogle frygtelige voldshandlinger, da en ung mand skød omkring sig i det indre København. Han dræbte to og sårede fem inden han selv blev dræbt af politiet. Ingen ord kan beskrive tragedien og tabene, og ingen handling kan nogensinde omgøre det skete. Vi kan sørge, mindes og forsøge at skabe en bedre fremtid.

Artiklen fortsætter under banneret

Vores statsminister talte smukt og værdigt om demokrati, kultur og fællesskab ved mindehøjtideligheden i den 16/2-2015. Smukt er det at mindes de afdøde og sørge sammen. Smukt var det også, at så mange var samlet for at forsvare vores ytringsfrihed - oplysningens triumf!

Imidlertid er det katastrofalt, at så mange slet ikke kan se, at den alvorligste trussel for demokrati og oplysning slet ikke kommer fra forvirrede galninge og formørkede terrorister, der kan sprede nok så meget sorg og rædsel, men ikke i længden forhindre folk i almindelighed i at ytre sig og leve videre. Den virkelige fare er derimod teknokrater og åndløse politikere, der med uhørt ekstremitet ødelægger vores skoler og uddannelser - selve grundlaget for oplysningen og kulturens genskabelse.

Hvis vi vil forsvare oplysning, ytringsfrihed og demokrati bliver vi nødt til at rulle alle konkurrencestatsreformerne tilbage, og derpå skabe et uddannelsessystem, der handler om fag, ånd og tænkning (i modsætning til det aktuelle fokus på tilpasning, talværdier og dikterede kompetencemål). Altså skabelsen af en skole badet i den europæiske oplysningstradition med demokrati, ytringsfrihed og menneskeværd. Der findes ingen anden måde. Populisme, fremmedhad, bevæbnede vagter og overvågning stopper alligevel ikke tankeløs vold i længden. Det gør kun tanker. Derfor er det bedste svar på den uhyggelige udvikling i vor tid oplysning og dannelse.

Vi er som land blevet ramt af et frygteligt angreb. To af vores medborgere er blevet dræbt og fem af vores betjente er blevet såret af en åndsligt formørket ung mand. Der er derfor al mulig grund til at sørge og mindes. Og græde sammen med de efterladte. Efterfølgende må vi tage ansvar for at udvikle vores samliv i en menneskelig retning, bekræfte ethvert menneskes værdighed og frihed, kærligheden til hinanden og menneskets kulturelle udtryk, ja oplysningen og ideerne om demokrati, ytringsfrihed og civilisation. Vi må se på hinanden som mennesker - ikke som genstande eller statistiske data. Vi må standse formørkelsen og tankeløsheden med oplysning og ånd!

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ