Ny kurs ryster friskolerne

Undervisningsministeriet har taget statstilskuddet fra en vestjysk friskole, fordi den ikke havde elever i 2. klasse.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det har sendt rystelser gennem friskolerne, at Vestjysk Fri- og Kostskole før jul mistede retten til at være en fri grundskole og dermed fik frataget sit statstilskud.

I forbindelse med et nyt krav til vedtægterne skrev skolen nord for Ølgod til Undervisningsministeriet, at den underviste elever fra 6. til 10. klasse. Men en fri grundskole skal mindst omfatte 1. til 7. klasse. Da skolen opdagede, at den ikke levede op til lovens krav, investerede den et millionbeløb i lokaler og indledte skoleåret med elever på alle klassetrin - bortset fra i 2. klasse.

Selv om skolen i princippet kun manglede én elev, greb ministeriet ind.

»Spørgsmålet er, hvordan loven skal opfattes. Vi mener, det er nok, at en skole tilbyder undervisning fra 1. til 7. klasse, mens ministeriet siger, at der skal være elever på alle klassetrin«, fortæller kontorleder Cecil Christensen fra Dansk Friskoleforening.

I friskolekredse undrer man sig over, at ministeriet ikke har anlagt samme kurs over for andre skoler end Vestjysk Fri- og Kostskole.

»Det er ikke usædvanligt, at forældre trækker deres børn ud, hvis en skole kun får to tilmeldinger til børnehaveklassen. Det hul forfølger skolen hele vejen op, så enten har ministeriet været meget eftergivende igennem årene, eller også har man anlagt en ny kurs«, siger Cecil Christensen.

Han har ikke tal på, hvor mange af de 500 skoler under friskoleloven, der kommer i klemme, hvis ministeriet står fast på sin tolkning af loven.

»Mit gæt er 40-50 skoler, men det afhænger af, hvor snittet bliver lagt. Men det vil helt sikkert ramme nogle skoler«, siger Cecil Christensen.

Undervisningsministeriet har ikke planer om at indlede en klapjagt på skoler, som mangler et klassetrin.

»Vi indleder ikke en kampagne, men fører almindeligt tilsyn med skolerne«, siger afdelingschef Per Hansen fra Undervisningsministeriet.

Henrik Stanek