Blog
1   586

Naturfaglig programmering

Abonner på nyt om It-rådgivningsgruppen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Indlæg ved Tommy Byskov Lund, NTS-Centeret, der præsenterer muligheder for at arbejde med programmering i et naturfagligt perspektiv.

Se første indlæg i rækken, og bemærk at alle følgende indlæg vil blive samlet på www.detdigitalesprog.dk.

Når der bliver talt om at elever skal lære at programmere i skolen, så bliver naturfagene tit nævnt som et naturligt sted at placere den aktivitet. Måske er det fordi det er de eneste fag, hvor programmering er eksplicit nævnt i Fælles Mål - men hvis det er udgangspunktet, så er opgaven misforstået efter min mening.

Det at have et basalt kendskab til programmering, er blot et eksempel på at stille et generelt problemløsningsværktøj til rådighed for eleverne - og næsten en forudsætning for at man kan tage alvorligt at eleverne i alle fag skal optræde som kreative producenter i deres brug af it. Og selvfølgelig har sådan et værktøj, også sin plads i naturfag.

Artiklen fortsætter under banneret

De mest spændende forløb kommer utvivlsomt, når det er et autentisk problem der er i fokus i et tværfagligt perspektiv, og programmeringen blot inddrages som et naturligt værktøj til en del af problemløsningen. Noget der naturligvis vil kræve en prioritering af ressourcer og rammer til det fra ledelsesside.

Et par bud på ideer med en naturfaglig komponent kunne være:

  • bud på optimering af fx skolens energiforbrug, affaldsindsamling, indeklima
  • et klimastyret drivhus eller andre mikro-økosystemer
  • automatisering af langvarige forsøg, som ellers vanskeligt kan passes ind

Den liste kan og skal udbygges og konkretiseres. Udover nyttige værktøjer, vil vi fremadrettet forsøge at samle og dele konkrete eksempler på forløb og eventuelt valgfagsbeskrivelser -  og samtidig opfordre til at dele dine gode ideer, gerne lokalt og på tværs af faggrænser.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.011 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.580 andre er allerede tilmeldt