Anmeldelse Idræt
0   631

Gaven til alle idrætslærere

Idræt er mere end pausegymnastik for ”de store fag”. Denne dejlige bog er oplagt til at skabe nytænkning i fagudvalget og på læreruddannelsen.

Idrættens værdier og kultur

Fakta


Titel
Idrættens værdier og kultur

Pris
191

Sider
208

Serie
Teori og praksis

Forlag
KvaN

Dette er en idrætsbog anno 2015. Bogen indeholder en række artikler, der med hver sin indfaldsvinkel giver et kalejdoskopisk rids af fagets kerne og mulighederne i formidlingen af faget. Dette set i lyset af fagets tidsaktuelle status, skolereformen og hermed idrætsfagets opgradering til prøvefag. Der er fokus på idrætsfagets skabende og dannende værdier

Artiklen fortsætter under banneret

Bogen behandler idrættens værdier set fra flere vinkler, og den er inddelt i fire dele: "Idrætsfagets fundament som basisfag og kendetegn som undervisningsfag", "Dannelse og identitet i idrættens univers", "Idræt som læringsfag" og "Didaktiske redskaber i undervisningen". Efter hvert indlæg er der en litteraturliste til inspiration og dokumentation.

Bogen tager sit afsæt i det overordnede idrætsfaglige fundament og undervisningsfagets kerne og værdier. Herefter bevæger den sig gennem dannelsesteoretiske problemstillinger og over følelsesmæssige kompetencer i idrættens rum til refleksioner over kulturer og værdier i friluftsliv og omkring mulighederne i urbane idrætsmiljøer. ”For også følelser smitter og skaber resonans og fællesskab”. Det handler om relationskompetence og om at navigere og gro i kaos under struktureret klasseledelse.

Afsnittet "Idræt som læringsfag" handler om målsætning. Jesper von Seelen kommer på baggrund af SPIF-rapporten (SPIF står for Status på IdrætsFaget) ind på praksis omkring tydelige målsætninger og evaluering af læring. Målsætning og evaluering er ud fra undersøgelsen i rapporten et forsømt område, som idrætspraksis burde implementere og sætte fokus på. Herudover handler dette afsnit om idræt som mål og middel og om motivation.

I afsnittet om didaktiske redskaber giver Bodil Borg Høj et bud på fremtidens idrætsundervisning, hvor der skal arbejdes med innovationsdidaktik og entreprenørskabsundervisning, sådan som det er beskrevet i flere strategier fra Undervisningsministeriet, 2012, og Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, 2013.

Lars Elbæk kommer ind på brugen af it i undervisningen, og hvordan de digitale medier og apps tilfører ekstra kvalitet i idrætsundervisningen ved at synliggøre bevægelser og fysiologiske parametre. Børge Kock giver i sit indlæg bud på forskellige didaktiske rammer og planlægningsmodeller. Der er fokus på indholdet i undervisningen og undervisningsdifferentiering.

Bogen giver anledning til refleksion og faglig nuancering og nytænkning. Bogen er oplagt til undervisningen af kommende idrætslærere og til debat og ajourføring af idrætslærere, der gerne vil opgradere egen praksis. Det er en bog, som man ikke kan komme uden om.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.175 andre er allerede tilmeldt