Anmeldelse Skolepolitik
0   420

Skolepolitik som gyser

Jeg må indrømme, at jeg blev lidt tung i øjenlågene, da jeg så bogens titel. Det er, som om ordet bæredygtig er ved at miste sin spændstighed. Men på side syv var jeg solgt – jeg elsker, når nogen virkelig har en sag, de brænder for.

Bæredygtig skoleudvikling

Fakta


Titel
Bæredygtig skoleudvikling

Forfatter
Bergthóra Kristjánsdóttir, Lene Timm

Pris
218,75

Sider
151

Forlag
Dansklærerforeningen

Og det har de, de to forfattere, Bergthóra Kristjánsdóttir og Lene Timm, og skolelederen Kirsten Schalburg, hvis historie de skriver. Bogen er bygget op omkring samtaler med Kirsten Schalburg, der fortæller om sit professionelle livsværk: kampen for en mangfoldig og flerkulturel skole, der skaber lige muligheder for alle elever. Hun ser det interkulturelle som en styrke og et nødvendigt og vigtigt spor for alle elever at følge for at blive rustede til at være robuste og aktive borgere i en globaliseret verden.

Artiklen fortsætter under banneret

Kirsten Schalburg har været lærer, konsulent og skoleleder og har hele sit professionelle liv arbejdet med tosprogede elever. Hun er desuden aktiv socialdemokrat.

Faktisk udvikler bogen sig nærmest til en gyser, da det, som siderne læses, bliver mere og mere tydeligt, at den viden og erfaring, der gennem de sidste 35 års udviklingsarbejder er samlet ind på området om undervisning af tosprogede elever, ifølge forfatterne er blevet negligeret eller helt overset i de uddannelsespoliske beslutninger, der sideløbende er blevet truffet. De mange millioner, der er investeret i udviklingsprojekter, har produceret viden, der ikke tages i anvendelse. VK-regeringens afskaffelse af modersmålsundervisning for langt de fleste tosprogede elever og efterfølgende lovhjemmel til at sprede tosprogede elever er to solide eksempler på uddannelsespolitiske beslutninger, der går direkte modsat de anbefalinger, som erfaringer og forskning på området har givet.

Bogen har et stærkt politisk budskab og lægger ikke skjul på, at de politiske beslutninger på området er under al kritik. Forfatterne er ude med den store rive, og den får ikke for lidt.

Med udgangspunkt i skolereformens nationale mål bygger bogen sit stillads op. Målene er: Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund i forhold til faglige resultater. Tilliden og trivslen i folkeskolen skal styrkes blandt andet gennem respekt for professionel viden og praksis.

De tre mål får hvert deres kapitel og bliver koblet op på Kirsten Schalburgs viden og erfaringer om, hvordan man vil kunne indfri dem, hvis man gennemfører de nødvendige ændringer.

Det sidste kapitel består af en gennemgang af de sidste 35 års politiske beslutninger på området efterfulgt af en stærk og begrundet kritik heraf.

Det er efter min mening en spændende og tankevækkende debatbog. Den biografiske fortælling om Kirsten Schalburg efterlader læseren med tydelige billeder af en betydningsfuld og karismatisk person, der har sat nogle vigtige aftryk på vejen mod en skole i et glokalt (Kirsten Schalburgs udtryk) samfund - et samfund, der forener det lokale og det globale. Det er bæredygtigt. Nu er det op til os at føre arven videre.

Jeg kan varmt anbefale bogen til skoleledere, lærere, embedsmænd og politikere, der interesserer sig for undervisning af tosprogede elever og en god skole for alle.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
700 andre er allerede tilmeldt