Debat Leder Struer Kommune
0   291

En lillebitte julegave?

Lærerne underviser kun to timer mere om ugen - og derfor er der stadig god tid til de øvrige opgaver. Mange har hørt Christine Antorini messe det igen og igen. To timer. Herregud!

De fleste har haft meget svært ved at få det til at passe til virkeligheden. Og nu har lærerne så fået en lillebitte julegave - hvis det kan opleves som en gave at få ret. Det viser sig nemlig helt officielt, at det skam heller ikke er korrekt.

Artiklen fortsætter under banneret

For de to timer gælder kun, når der er tale om fagopdelt undervisning. Det bekræfter KL's chefforhandler, Michael Ziegler. Det har ikke tidligere været fremme i offentligheden.

Understøttende undervisning kræver tilsyneladende mindre forberedelse. Så meget mindre, at hvis en lærer teoretisk kun havde understøttende undervisning, kunne hun undervise godt ni timer mere om ugen. Ni timer.

Vi lader billedet stå et øjeblik, som man sagde engang.

Understøttende undervisning var jo der, hvor Emil skulle bygge fuglehus og Emma slagte geder. Der skulle besøges virksomheder og i det hele taget ske noget med eleverne, som livede op i den tørre teori, som ministeren og forligskredsen forestillede sig dominerede de fagopdelte timer.

Hvordan man så har tænkt sig, at det ville kræve mindre og ikke mere forberedelse at gennemføre den type undervisning, står hen i det uvisse. Men det er altså forklaringen på, at så mange lærere oplever, at de har fået væsentligt flere timer, end Antorini fortæller om.

Lov 409 kom jo til verden uberørt af lærerhænder, så ingen kender de eventuelle pædagogiske overvejelser, der har ligget bag.

At det var helt forkert, at lærerne ikke blev inddraget, da loven skulle strikkes sammen, har FN-organisationen ILO jo nu sagt, helt klart var en fejl. Det er der ingen lærere, som har været i tvivl om, men derfor er det alligevel godt at få at vide. Så også her har lærerne fået en lille »vi fik ret-gave«.

Nu har mange lærere så fået flere timer end de to berømte ekstra. I dette nummer af Folkeskolen kan du læse et eksempel og se indehaveren af den foreløbige danmarksrekord fra Struer Kommune.

Men alle kommunerne er vidt forskellige. På folkeskolen.dk diskuteres frem og tilbage omkring virkeligheden under reform og lov 409. Hvor slemt er det? Sagen er, at det er meget forskelligt fra kommune til kommune, ja, fra skole til skole.

Nu kan vi i hvert fald få aflivet sangen om de to timer. Det er i sig selv velgørende!

Men det er langtfra nok. Det står mere og mere klart, at reform på denne måde langtfra fører til en højere faglighed. Tværtimod. Derfor bør politikerne nu erkende, at der skal justeres. En sådan erkendelse ville være den bedste julegave, de kunne give folkeskolen - og lærerne.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ