Folkeskolens leder:

En lillebitte julegave?

Underrubrik

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærerne underviser kun to timer mere om ugen - og derfor er der stadig god tid til de øvrige opgaver. Mange har hørt Christine Antorini messe det igen og igen. To timer. Herregud!

De fleste har haft meget svært ved at få det til at passe til virkeligheden. Og nu har lærerne så fået en lillebitte julegave - hvis det kan opleves som en gave at få ret. Det viser sig nemlig helt officielt, at det skam heller ikke er korrekt.

For de to timer gælder kun, når der er tale om fagopdelt undervisning. Det bekræfter KL's chefforhandler, Michael Ziegler. Det har ikke tidligere været fremme i offentligheden.

Myte punkteret:
 Lærerne har fået mere
undervisning, end Antorini siger

Understøttende undervisning kræver tilsyneladende mindre forberedelse. Så meget mindre, at hvis en lærer teoretisk kun havde understøttende undervisning, kunne hun undervise godt ni timer mere om ugen. Ni timer.

Vi lader billedet stå et øjeblik, som man sagde engang.

Understøttende undervisning var jo der, hvor Emil skulle bygge fuglehus og Emma slagte geder. Der skulle besøges virksomheder og i det hele taget ske noget med eleverne, som livede op i den tørre teori, som ministeren og forligskredsen forestillede sig dominerede de fagopdelte timer.

Hvordan man så har tænkt sig, at det ville kræve mindre og ikke mere forberedelse at gennemføre den type undervisning, står hen i det uvisse. Men det er altså forklaringen på, at så mange lærere oplever, at de har fået væsentligt flere timer, end Antorini fortæller om.

Lov 409 kom jo til verden uberørt af lærerhænder, så ingen kender de eventuelle pædagogiske overvejelser, der har ligget bag.

At det var helt forkert, at lærerne ikke blev inddraget, da loven skulle strikkes sammen, har FN-organisationen ILO jo nu sagt, helt klart var en fejl. Det er der ingen lærere, som har været i tvivl om, men derfor er det alligevel godt at få at vide. Så også her har lærerne fået en lille »vi fik ret-gave«.

Politikere vil ikke tale om lærerkonflikten efter ILO-afgørelse

Nu har mange lærere så fået flere timer end de to berømte ekstra. I dette nummer af Folkeskolen kan du læse et eksempel og se indehaveren af den foreløbige danmarksrekord fra Struer Kommune.

Men alle kommunerne er vidt forskellige. På folkeskolen.dk diskuteres frem og tilbage omkring virkeligheden under reform og lov 409. Hvor slemt er det? Sagen er, at det er meget forskelligt fra kommune til kommune, ja, fra skole til skole.

Nu kan vi i hvert fald få aflivet sangen om de to timer. Det er i sig selv velgørende!

Men det er langtfra nok. Det står mere og mere klart, at reform på denne måde langtfra fører til en højere faglighed. Tværtimod. Derfor bør politikerne nu erkende, at der skal justeres. En sådan erkendelse ville være den bedste julegave, de kunne give folkeskolen - og lærerne.

Powered by Labrador CMS