Viborg Kommune
0   889

Viborg: Undervisende pædagoger skal på læreroverenskomst

Sagen om skolepædagoger, der står alene med fagundervisningen i Viborg, har nu fundet en foreløbig afslutning. Kommunen har meldt ud, at det kun undtagelsesvist må finde sted, og at hvis det sker, skal pædagogerne ansættes som faglærere og på læreroverenskomst.

Det var også oprindeligt Viborg Kommunes udspil, at pædagogerne skulle aflønnes som lærere for deres undervisningstimer. Men det udspil blev udfordret, da Viborg Kommune bad KL om hjælp til at finde den rette måde at aflønne pædagogerne på. KL's anbefaling lød, at pædagogerne godt kunne undervise på deres egen overenskomst, der har et særligt undervisningstillæg jævnfør det såkaldte Skive-protokollat. En model formanden for Viborg Lærerkreds, Flemming Kjeldsen, opponerede stærkt imod, blandt andet fordi Skive-protokollatet handler om pædagogers medvirken i indskolingen, ikke fagundervisning i 4.-10. klasse. 

Men nu er parterne nået til enighed, fortæller skolechef Chris Rævsgaard Hansen:

Artiklen fortsætter under banneret

"Vi har set bort fra KL's anbefaling og er nået til enighed med lærerkredsen og den lokale BUPL-afdeling om, hvordan vi fremadrettet skal aflønne pædagogerne. Vi er blevet enige om at fastholde det oprindelige udspil, hvor fagdelt undervisning over indskolingen skal aflønnes på læreroverenskomst. Vi har udfordret hinanden undervejs - og er blevet det af KL's anbefaling, men vi er også gode til at tale sammen. Så denne aftale er kommet i stand gennem intern dialog", fortæller skolechefen.

Chris Rævsgaard Hansen har sendt et nyt notat til skolelederne. Det betyder, at der fremover er pædagoger i Viborg, der vil have to ansættelsesforhold - ét som pædagog og ét som lærer. I notatet skriver skolechefen:

"Viborg Kommune er enig med Viborg Lærerkreds i, at det vil være undtagelsen, at en medarbejder uden læreruddannelse tillægges eneansvaret for undervisningen fra 4. - 10. klasse, og at dette primært vil ske i situationer, hvor det ikke er muligt at besætte en lærerstilling med en uddannet lærer, eller hvis vedkommende er i besiddelse af særlige kvalifikationer til at varetage opgaven.

Disse personer vil skulle ansættes efter læreroverenskomsten, idet de i givet fald vil skulle ansættes som uuddannet lærer, der også er dækket af læreroverenskomsten. Der vil efter aftale med den pågældende kunne ske ansættelse som timelønnet.

For så vidt angår pædagoger vil Viborg Kommune som ansættelsesmyndighed således kunne komme i den situation, at pædagogen for en del af ansættelsen vil være dækket af pædagogoverenskomsten, mens pædagogen for den mindre del af ansættelsen vil være dækket af læreroverenskomsten, og dermed vil skulle have 2 særskilte ansættelser".

D. 26. januar skal skolechef Chris Rævsgaard Hansen mødes med Lederforeningen, FOA, Viborg Lærerkreds og BUPL til en evaluering, hvor de vil se nærmere på, hvordan Viborg Kommune lever op til folkeskolereformen fremadrettet, ligesom de også skal se på, hvad der skal ske med pædagogernes rolle på skolerne efter sommerferien. Mening er at se på, hvordan lærere og pædagoger kan arbejde sammen, så det lever op til intentionerne i folkeskolereformen. 

På lærerkredskontoret glæder formand Flemming Kjeldsen sig - men undrer sig samtidig:

"Jeg er enig i, at dialogen mellem de faglige organisationer og forvaltningen er vigtig. Men jeg har sværtved at genkende billedet af, at der i denne sag har været tale om et forhandlingsforløb mellem de tre parter. Det vigtigste for mig er dog, at forvaltningen har udsendt et revideret notat til skolelederne, så aflønningen nu er på plads i forhold til overenskomsterne".


 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ