Forskning

"Jeg blev kun hos eleverne i få sekunder, løste til tider deres opgaver for at det skulle gå hurtigt og havde kun i meget begrænset omfang dialog med eleverne, eller tid til at lytte til deres frustrationer", fortæller Claus Rasmussen om tiden før, han blev opmærksom på sin zapper-adfærd.

Se videoerne: Fra zapperlærer til fordybelseslærer

I forbindelse med et ph.d.-projekt blev lærer Claus Rasmussen og hans 2. klasse videofilmet i 150 timer. Fokus var på elevernes samarbejde omkring touch-skærme. Men pludselig så Claus Rasmussen, hvordan han fløj frem og tilbage i klassen. I dag har han ændret praksis.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når viceskolelederen på Søndervangskolen i Favrskov Kommune kalder Claus Rasmussen for en af Danmarks modigste lærere, henviser det til, at Claus Rasmussen og to kvindelige kolleger i 2009 gik med til, at en forsker filmede ikke mindre end 150 timers undervisning i deres to 2.-klasser.

Ph.d.: Touch-skærme fordrer ikke i sig selv elevsamarbejde 

Til at begynde med var det en smule utrygt, at webkameraerne kørte, men inden længe blev det en naturlig del af hverdagen at tænde dem om morgenen, fortæller Claus Rasmussen. Han hæfter sig i dag ved en af de sidegevinster, overvågningen kastede af sig. 

"Vi blev også bedt om at skrive blogs og i dialogen med Jacob (forskeren, red) måtte vi konstant forholde os til og reflektere over vores undervisning. Jeg begyndte at opdage, hvordan jeg bevægede mig rundt i klassen. Det skulle gå hurtigt og jeg fløj frem og tilbage. Zappede rundt", siger Claus Rasmussen. 

Videooptagelserne gjorde ham opmærksomhed på, hvordan han ikke ville være lærer:  

"Jeg skal ikke være den her zapperlærer, men i stedet en fordybelseslærer med tid hvert sted. Jeg behøver ikke løse alle elevers opgaver med det samme, hvis de ligeså vel kan bede sidemanden om hjælp".

I dag praktiserer Claus Rasmussen en mindre hektisk færden rundt i klassen, der understøttes af, at eleverne i første omgang spørger hinanden til råds, før de tilkalder ham.

Se Claus Rasmussens videoer af hans praksis i klassen før og efter forskningsprojektet. 

Før:  

 Efter: