Henrik Hansen og Susanne Køhler mener, at Lolland Kommunes Børne- og skoleudvalg burde have fundet pengene, der pt. har reddet ni lærerstillinger, noget før.

Lolland: "Fyringerne berører alle"

17 lærere i Lolland Kommune har i denne uge modtaget en opsigelse som følge af besparelser. I sidste uge stod 26 lærere til at skulle fyres, men over weekenden har børne- og skoleudvalget kigget dybt i skattekisten – og indtil videre er ni stillinger reddet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I går fik de sidste lærere beskeden, de alle har frygtet: en sindetskrivelse, hvor deres ansættelsesforhold stopper pr. 31. juli 2015. Delvist på grund af elevnedgang, dels som følge af en generel sparernde som følge af faldende skatteindtægter, var der oprindelige lagt op til, at 26 lærere skulle have en fyreseddel i indeværende uge.

Selvom det over weekenden er lykkes at redde ni lærerstillinger, er glæden ikke uden forbehold i Lolland-Falsters Lærerkreds. Kredsformand Henrik Hansen ved nemlig ikke, præcis hvor pengene er fundet - og hvilke konsekvenser det får fremadrettet. Han fortæller dog, at det ikke er hans indtryk, at der er tale om udskydelse af besparelserne på skoleområdet.

Udsigt til massefyringer i Lolland Kommune 

Fællestillidsrepræsentant for kommunens lærere Susanne Køhler mener, weekendens budgettrylleri sætter hele forhandlingsforløbet i relief:

"Jeg synes, det har været en ærgerlig forhandlingsproces, som tydeligvis ikke er foregået på et reelt grundlag. For hvis de har kunnet finde de penge nu, så kunne de også have fundet dem før - og så kunne vi være gået i forhandlinger med det udgangspunkt".

Skrækkelig følele Ifølge Susanne Køhler har stemningen den seneste uge været trykket på Maribo Skole, hvor hun til daglig er tillidsrepræsentant.

"Fyringerne er jo noget, der berører alle - vi har jo alle gået længe og vidst, at nogen af os ville modtage sådan et brev. Og for de, der ikke har modtaget sådan et brev, handler bekymringerne om, hvordan vi skal klare os uden de ekstra hænder efter sommerferien", siger Susanne Køhler om stemningen på Maribo Skole.

Selvom lærernes opsigelser tidligst træder i kraft pr. 30. juni 2015, og de derfor er sikret arbejde frem til sommerferien, påvirker det de berørte lærere allerede nu, fortæller kredsformand Henrik Hansen.

"De kan følge sig lidt degraderet til de, der bedst kan undværes. Selv hvis naturlig afgang skulle løse problemet for nogle i løbet af året, så er det en skrækkelig følelse at skulle arbejde videre med", siger han.

Demonstration i Nakskov mod massefyring af lærere 

På Maribo Skole har Susanne Køhler oplevet, at lærerne har været gode til at tage sig af hinanden. Men for de syv lærere, der har modtaget en opsigelse, har reaktionerne været vidt forskellige. Nogle er sygemeldt efter afskedigelsesvarset.

Fordelingen af afskedigelsesvarslerne på kommunens fire skoler ser således ud:

  • Maribo Skole: 7 lærere
  • Fjordskolen: 8 lærere
  • Nordvestskolen: 2 lærere
  • Søndre Skole: 0 lærere

Alle de berørte lærere vil fra på mandag få hjælp fra både kreds og kommune til at få nye job efter sommerferien.