Debat

EU varetager EU’s interesser

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Folkeskolen nummer 29/2008 forsikrer Anders Hingel i artiklen »EU-chef: Vi passer på det danske hjerteblod« læserne om, at EU skam ikke vil indføre europæiske standarder for uddannelse. Tværtimod vil EU det stik modsatte. Man vil bevare det danske uddannelsessystem dansk, det svenske svensk, det italienske italiensk og så videre. Ja, EU-chefen mener sågar, at hvis der er nogen, der ved bedre end danskerne selv, hvad det danske uddannelsessystem går ud på, så er det naturligvis EU. Jeg forstår på Anders Hingel, at EU vil frelse ikke bare borgerne, men borgernes identitet via uddannelsessystemet.

Jeg har selv besøgt EU-Kommissionen, hvor vi diskuterede uddannelse, og med mine egne ører hørt EU-embedsmænd forklare mig, hvordan der kun er en vej frem, når EU-sporet først er tændt. Hvordan forklarer Hingel egentlig, at EU-Kommissionen anbefaler medlemslandende at indføre brugerbetaling på uddannelse? Er det af hensyn til den danske uddannelsestradition, som EU værner så meget om? Nej, det er af hensyn til markedskræfterne og en fælles EU-integration. Der har allerede været indført brugerbetaling på et EU-uddannelsesprogram (Erasmus Mundus), der kører på danske og andre europæiske universiteter. Det er i strid med dansk lovgivning og dansk uddannelsestradition.

Der kører en lang række EU-programmer på folkeskoleniveau. Mange af projekterne ser fine ud. Men vær ganske sikker på, at de vil blive misbrugt. EU blander sig i stigende grad, og hvis nogen er så naive at tro, at EU tager et særligt hensyn til den danske uddannelsessektor, så tro om igen. Det passer ikke! Dansk Folkeparti er klar i mælet: Uddannelse er et nationalt anliggende, ikke et EU-anliggende!

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler