Debat
0   174

Urimelig forringelse

Ved pensionering fra 60 år har tjenestemandsansatte lærere hidtil kunnet benytte en mulighed for førtidspensionering, hvorefter der til gengæld blev trukket tre en halv procent som livsvarigt fradrag i pensionen. Mange lærere har benyttet denne mulighed.

Måske er lærerarbejdet så hårdt efter 60-års-alderen, at mange har tænkt, det var bedre at stoppe, mens tid var, og så klare sig med en mindre pension.

Artiklen fortsætter under banneret

Som lærer har man ikke en pension, der er fysisk opsparet. Den skal finansieres på en kommende finanslov. Men det er vel rimeligt at forudsætte, at den politiske vilje til at udbetale pensionen er der. Lærerne har i sin tid ikke selv valgt pensionsformen!

Imidlertid er man lige nu på vej med en utrolig stor forringelse af det beløb, der vil blive udbetalt ved en eventuel førtidspensionering som 60-årig. Nemlig 'hokus pokus' i stedet for tre en halv procents fradrag så ti procents fradrag i pensionen. Og yderligere beskæres et tillæg kraftigt.

Citat: 'Finansministeriet ønsker at tilskynde tjenestemændene til at udskyde deres førtidspensionering'.

Jeg vil hermed kraftigt anbefale, at DLF markerer sig, protesterer og dokumenterer, at lærerjobbet faktisk er så hårdt, at mange lærere i dag ikke kan holde til det efter 60-års-alderen.

Jeg vil desuden meget gerne have et regnestykke i Folkeskolen, der viser, hvor mange kroner (bruttoløn i 1999-kroner) en lærer på højeste pension vil miste ved at gå på pension i 2005 som 60-årig med den planlagte forringelse, idet der forudsættes en levealder på 80 år.

Lisbeth Gram Holdum

tillidsrepræsentant, Fredensborg Skole

Svar

Du har fuldstændig ret i, at vilkårene for tjenestemænd, der ønsker at gå på førtidspension som 60- og 61-årige, er væsentlig forringet. Det tror jeg, ingen kan finde på at nægte.

Ændringerne - der først træder i kraft i år 204 - blev gennemført samtidig med ændringerne i efterlønsordningen som et element i den finanslovsaftale, der blev indgået af et meget stort flertal i Folketinget.

I en situation, hvor et stort flertal af Folketingets partier er enige, er der selvsagt mindre mulighed for de faglige organisationer til at få indflydelse.

Ikke desto mindre blev der faktisk gjort meget for at undgå de katastrofer, som Finansministeriet oprindelig lagde op til. Jeg deltog sammen med en række kolleger i et møde med finansminister Mogens Lykketoft, og i hele overenskomstforløbet på det statslige område er der kæmpet en hård kamp for at fastholde nogle rimelige ordninger.

Som nævnt lykkedes det at få indført en femårig periode, hvor de hidtidige regler fortsætter. Ligeledes lykkedes det at få fradraget ved førtidspension ved 62-, 63- og 64-års-alderen begrænset til at være henholdsvis fire, tre og to procent. Og fradrag i den størrelse ligger jo meger tæt på 'det gamle system'.

Men som allerede nævnt er vilkårene for de 60- og 61-årige væsentligt forringet. Hvilket må vurderes i nøje sammenhæng med folketingsflertallets ønske om at få ændret tilbagetrækningsalderen fra arbejdsmarkedet fra 60 til 62 år.

Vi vil senere informere om ændringerne i Folkeskolen, når der er skabt klarhed over overenskomstsituationen.

Anni Herfort Andersen

formand for DLF


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ