Debat

Til grin

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

At skulle begynde en strejke på den første dag i skolernes sommerlukningsperiode må være alle læreres mareridt. Dels fordi vi ikke i de cirka syv uger generer arbejdsgiveren på nogen måde, dels fordi vi formentlig bliver til grin. Det vil simpelthen være umuligt for befolkningen at forstå, at man kan/vil strejke i sin ferie.

Jeg ved godt, at der efterfølgende skal gives erstatningsferie, og så rammes arbejdsgiverne selvfølgelig.

Men i cirka syv uger kan vi tømme Særlig Fond uden påviselig nyttevirkning.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Anni Herfort Andersen mener, ifølge Århus Stiftstidende den 21. april, at strejken vil bryde ud om seks uger, det vil sige 14 dage før sommerferien. 'Det vil ramme lige ned i eksamenstiden', citeres hun for at have sagt.

Hvis strejken begynder om seks uger, har forligskvinden udsat den i 14 dage. Men hvorfor skulle hun ikke udsætte den i 14 dage mere, så strejken netop ikke vil ramme 'lige ned i eksamenstiden'?

Derfor er fastlæggelsen af urafstemningsdatoen interessant. Der står ikke noget om den i hovedstyrelsesreferatet fra den 1. marts 1999. I skrivelse af 3. marts 1999 nævnes det, at datoen ikke er fastsat, men at det bliver i uge 15 eller 16.

En kredsformandsudsendelse fastsætter datoen til den 20. april, altså uge 16. Hvorfor ikke uge 15?

Overenskomstresultatet godkendte et flertal i hovedstyrelsen den 1. marts. Der er lang tid fra den 1. marts til den 20. april - også selv om der ligger en påskeferie i perioden. Særnummeret af Folkeskolen er dateret den 16. marts 1999. I Århus var vi færdige med skolerunderne inden påske. Eller blev datoen fastsat sådan, at forretningsudvalget kunne nå sin landsdækkende orienteringsrunde, som begyndte den 24. marts og sluttede den 15. april?

Hvem gider forresten komme til et orienteringsmøde den 15. april, hvor resultatet har været kendt og diskuteret i seks uger? I Aalborg var der da også kun fire-fem procent af de stemmeberettigede til Annis orientering.

Jeg havde hellere set, at urafstemningsdatoen var rykket frem.

Karl Heinz Mortag

Århus

Svar

Datoen for urafstemningen blev fastsat, så også resultaterne for børnehaveklasselederne og på det amtslige område ville kunne ligge klar. Børnehaveklasseledernes arbejdstidsaftale faldt først på plads i påskeugen. Jeg anser det for at være meget udemokratisk, hvis disse medlemmer skulle stemme om et resultat på deres områder, som de ikke kendte på forhånd og ikke havde haft tid til at sætte sig grundigt ind i (jævnfør min kommentar i Folkeskolen nummer 13).

Anni Herfort Andersen

formand for DLF