Nordstjerneskolen blev indviet i 2013. Nu skal skolen renses for skimmelsvamp.

Nordstjerneskolen skal renses for skimmelsvamp inden jul

200 forældre var i går aftes til møde om indeklimaproblemerne på Nordstjerneskolen i Frederikshavn. Skolen skal være renset for skimmelsvamp og støv inden jul. Eleverne flyttes til andre områder af skolen, mens deres afdeling bliver renset.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Rensningen og rengøringen af skolen blev gennemgået for de fremmødte, mens en overlæge fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Aalborg fastslog, at mængden af skimmelsvamp ikke kunne skade børnene permanent", skriver nordjyske.dk efter mødet.

Når der arbejdes i en 'stjernetak' - en afdeling - bliver eleverne sendt til andre aktiviteter eller bliver undervist andre steder på skolen.

Skimmelsvamp: Dårligt indeklima skyld i daglige sygemeldinger

Ifølge nordjyske.dk var der en del kritik af, at skolen og kommunen informerede forældrene for sent. En mor fortæller, at hun mener, informationsmødet udelukkende blev indkaldt efter pres fra forældrene.

Frederikshavns borgmester indkalder forældre til møde om skimmelsvamp

Vandskader i byggefasen

I rapporten fra firmaet Arbejdsmiljøeksperten, der har undersøgt skolen, står at der er konstateret skimmelsvamp af betydning for indeklimaet bag tavler og i indblæsningsarmaturer. Desuden er der konstateret høje fugtværdier i betonvægge.

Rapporten beskriver, at lokalerne skal renses hurtigst muligt, men at skolen godt kan køre videre, mens rensningen foregår.

"I tilsynsrapporter fra byggeperioden findes mange omtaler af indtrængende vand og reparationer heraf", står der i rapporten. For eksempel er malerarbejde i flere tilfælde blevet udskudt på grund af vandskader, der først skulle repareres. Der står også, at man ikke kan sige, om de talrige problemer med vandindtrængning i byggeperioden vil resultere i fugtproblemer senere, men Arbejdsmiljøeksperten bemærker, at mangelfuld udtørring eller tætning ikke altid er synligt i begyndelsen, men godt kan give anledning til udfordringer på langt sigt.

"Der er derfor god grund til at være opmærksom på bygningens historik og holde øje med evt. tegn på fugt eller skimmelproblemer", står der. Klimaskærmen har i visse tilfælde også været utæt omkring vinduer og tag både under byggeriet og efter.

Nordstjerneskolen er bygget af OPS Frederikshavn Byskole bestående af MT Højgaard og DEAS, der nu vil gå i gang med at rense bygningen og afhjælpe indeklimaproblemerne.