Blog
0   839

Et seminar med ideer lige til at tage med hjem

Abonner på nyt om Tysk og fransk i skolen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I weekenden var 77 fransklærere fra alle uddannelsesgrene på Séminaire des professeurs de français du Danemark 2014. Og jeg skal love for at man fik noget med hjem i posen.

Selv deltog jeg i værksteder om at lave radio, en dragejagt og ideer til bevægelse i undervisningen. Det fik tanker til at flyve og ideerne til at flyde. Jeg viderebringer her et par enkle ideer til mere bevægelse i undervisning fra værkstedet Jouer et bouger en classe de langue. 

Især kunne jeg lide en lidt anden form for løbediktat end jeg plejer at bruge. Øvelsen kan let bruges fra 5.-10. klasse. 

Dictée en courant

Eleverne arbejder sammen to og to ; den ene (A) løber og husker sætningen, den anden (B) skriver ned. Overalt i klassen hænger opslag med tekster. På hver tekstbid er markeret et tal/bogstav, og de skal læses i korrekt rækkefølge. Det kan være en lille repetitionstekst om klassens igangværende emne, en lille tekst fra klassens bog eller en sangtekst som man gerne vil have eleverne til at lære udenad. 

Artiklen fortsætter under banneret

Der kan hænge flere tekster hvor eleverne vælger den de kunne tænke sig. A løber nu hen til første opslag, husker den lille tekstbid og dikterer den for B som skriver ned. A må gerne løbe tilbage hvis det er svært at huske teksten. Det hold der først er færdig med sin tekst, har vundet.

Det kræver godt med plads at lave øvelsen, for man kan snildt forestille sig glidende tacklinger for at nå først frem til en tekstbid. 

Se vedlagte fil for teksteksempel.

Lève-toi si c'est correct

Et par rundkredse blev det også til når man skal have lidt mere stilfærdige bevægelser i gang. Her en siddende Jacques a dit.

Læreren, eller eleverne på skift, siger en sætning: - Je m'appelle Helle

Hvis det er korrekt, rejser eleverne sig. Hvis ikke, bliver de siddende.  Der fortsættes med sætninger, fx nationalitet, alder, højde, hvilket fag man har, hvordan vejret er osv. osv.

Man kan også teste udtalen ved fx at sige: - Maria est Danois, Mikkel est Française.

God fornøjelse. Hen over vinteren vil jeg poste flere ideer fra seminaret. Og så håber jeg endnu flere fransklærere vil være med næste år.

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
975 andre er allerede tilmeldt