Anmeldelse Historie
0   428

Aktivering, så det batter

Arbejdermuseet har udgivet et fremragende og engagerende undervisningsmateriale om hverdagsliv før og nu fortalt gennem Børnenes Arbejdermuseum.

Hverdagsliv før og nu

Fakta


Titel
Hverdagsliv før og nu

Forfatter
Susanne Arne-Hansen. Linda Nørgaard Andersen, Ane Riis Svendsen

Sider
72


Lærervejledning og lektionsplan findes på Arbejdermuseets hjemmeside

Type
Arbejdsbog

Forlag
Arbejdermuseet og Arbejderbevægelsens bibliotek og arkiv, Skoletjenesten

Man fristes til at sige, at det er rart, at det ikke kun er de elektroniske undervisningsmidler, der er kilde til forståelse af den historiske virkelighed. Eleverne kommer med dette undervisningsmateriale ud i en inspirerende undervisningssituation, hvor fantasien kan medvirke til at vise eleverne virkeligheden på en anden måde.

Artiklen fortsætter under banneret

I forordet til eleverne gøres det gældende, at de skal bruge arbejdshæftet og forbinde det med det, de har set, og det, der har oplevet på Børnenes Arbejdermuseum. Der er tale om en kombination af det visuelle, det teoretiske og det praktiske, hvor der er aktivitet på flere niveauer.

Eleverne får altså ikke mulighed for at sidde med hænderne i skødet. Arbejdsopgaverne tvinger dem til at reflektere og fordybe sig og nøje overveje, hvordan opgaverne skal besvares - eleverne kommer tæt på historien. De lærer at læse i dybden og være kildekritiske, samtidig med at de får fornemmelsen af, at sådan har det altså været engang, og at denne form for virkelighed ikke kun er en teori i bøgerne.

Arbejdet med dette materiale - og selvfølgelig i forbindelse med et besøg på museet - kan være en gevaldig øjenåbner og vitaminindsprøjtning, hvor perspektiveringen sættes i højsædet. En sund tilgang til læring for nutidens elever, der nok en gang imellem tager tingene for givet. Og netop dette - ud fra fælles mål - at eleverne skal sammenligne tidligere tiders familie, slægt og fællesskaber med deres eget liv og egen situation, kan være medvirkende til, at de får en anderledes tilgang til udviklingen i samfundet.

Materialet når hele vejen rundt. Det gælder om blot at gå i gang: Der er en nøje anvisning til eleverne og læreren om, hvordan arbejdet kan gribes an. Didaktik, teori, mål for forløbet, arbejdsformer, kildekritik med mere og ikke mindst oplevelsen og erkendelsen som det centrale er nøje beskrevet i både arbejdsbog for eleverne og i lærervejledningen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.541 andre er allerede tilmeldt