Poul Erik Schäd

Publiceret Senest opdateret
1
2
3
4
5
6
7

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Speciallærer Poul Erik Schäd er 55 år og bor i Malmø.

Uddannelse: Læreruddannet fra Københavns Dag- og Aftenseminarium i 1980 med linjefagene historie og samfundsfag og speciallæreruddannelse. Desuden ekstra linjefag i hjemkundskab og en fortid som bager.

Arbejdsplads: Brøndagerskolen i Albertslund, helhedstilbud for elever med autisme.

Familie: Gift med Unni og far til Sille, 24, Anton, 19, og Anne-Sofie, otte. Anne-Sofie bor halvdelen af tiden hos sin mor i Danmark og halvdelen hos far i Sverige.

Poul Erik Schäd har været folkeskole- og specialklasselærer i Ishøj og senere ungdomsskole- og produktionsskolelærer. Produktionsskolen i Ishøj drev på et tidspunkt et vandrerhjem, og da køkkenchefen her blev syg, blev Poul Erik Schäd køkkenchef. Sidste år havde han lyst til noget helt andet og blev anlægsgartner og buschauffør, og han kører stadig bus indimellem som afveksling fra jobbet som speciallærer for en gruppe teenagere med autisme.

Mit arbejde lige nu:

Noget helt andet, end jeg har prøvet før. Det er en fin arbejdsplads med højt til loftet, men det er også meget hårdt, fordi vi har så mange daglige konfrontationer med børnene. De fantastiske øjeblikke er for eksempel, når jeg cykler med en elev på tandem - der kan man virkelig få kontakt uden at være for tæt, hvilket tit er problemet. Og da en dreng uden sprog pludselig sagde »hej« til mig.

Mit arbejde om fem år:

Der er jeg nok stadig, hvor jeg er nu, men så snart Anne-Sofie er stor nok til, at jeg kan flytte, er planen et hus oppe i Midtsverige med nogle får.

Efteruddannelse:

Skolen har en intern uddannelse, som vores vejledere - talepædagog, psykolog og fysioterapeut - står for. Jeg mangler ét kursus i forløbet.

Ting, som er vigtige for mig:

1. Benny Andersens digt »Skabssvenskere« har jeg i flere år haft hængende på min dør, og nu har jeg lige fået købt bogen antikvarisk.

2. De små symboler er uundværlige i mit arbejde. Hver morgen laver jeg en dagsplan for eleven. De elever, der ikke har noget talesprog, bruger også de små løse symboler til at give udtryk for, hvad de ønsker - for eksempel kan vi give dem mulighed for at vælge mellem forskellige slags mad.

3. Som jeg siger til mine svenske venner: »Jeg flytter aldrig til udlandet igen«. Før jeg flyttede hertil for 14 måneder siden, tog jeg på ferie og weekender i Sverige mange gange hvert år.

4. Telefonen betyder, at jeg kan holde kontakt med min datter. Det er en 3-mobil - det er nemlig det eneste selskab, hvor man betaler dansk takst i Sverige.

5. Jeg drikker meget kaffe - og så er den jo billig her.

6. Jeg er i gang med at læse »Striden om Skåne« - og den giver mig forklaringen på meget i forholdet mellem svenskere og danskere. Den svenske husmandskost-kogebog har jeg fået af min datter i farsdagsgave.

7. Der sker noget med mig, så snart jeg kører ud på broen. Så slapper jeg af, siger Poul Erik Schäd, der her er fotograferet på den svenske side i sin store Volvo til svensk pris.