Tale-høre-undervisning
1   738

Temadage skal lette overgangen til ungdomsuddannelse for elever med høretab

Det tekniske udstyr skal stå klar fra dag ét, når unge med høretab begynder på gymnasiet, men det gør det ikke altid. Der skal et tættere samarbejde mellem folkeskoler og ungdomsuddannelser til, mener Center for Høretab, som vil bane vejen med to temadage. Men kun i Jylland, og det er der en grund til.

Center for Høretab i Fredericia afholder i løbet af november to temaeftermiddage om overgangen til en ungdomsuddannelse for unge med høretab. Det ene arrangement foregår i Fredericia og det andet i Aalborg.

Det er første gang, centret afholder temaefterdage om overleveringen af unge med høretab, og målet er tredelt:

  • Centret vil informere om arbejdsgange og sikre procedurer ved overgang fra grundskole til ungdomsuddannelse for unge med høretab.
  • Centret vil informere om faglige emner, som er vigtige i forhold til unge med høretab, for eksempel hvordan man søger om specialpædagogisk støtte.
  • Centret vil tydeliggøre relevante kontaktpersoner for at højne kvaliteten og gøre det muligt at danne netværk.

Vigtigt at lærere fra overbygningen deltager

Temaeftermiddagene er opstået omkring talehørekonsulent Aïda Regel Poulsen fra Center for Høretab.

Artiklen fortsætter under banneret

Fakta om arrangementerne

Temaefterdagene foregår tirsdag den 11. november på Center for Høretab i Fredericia og tirsdag den 25. november på Center for Døvblindhed og Høretab i Aalborg, begge dage fra klokken 13 til 17.

Det koster 100 kroner at deltage, og der er tilmeldingsfrist senest tirsdag den 4. november.

Læs mere via linket til højre for artiklen.

"Jeg færdes i folkeskolen, hvor man oplever, at det tekniske udstyr ikke er på plads, når elever med høretab begynder på en ungdomsuddannelse. Samtidig er der færre specialkonsulenter rundt om i landet til at hjælpe, så vi håber at få fat i ungdomsuddannelserne, så vi kan danne netværk om de unge, når de skal videre efter folkeskolen".

Derfor er det vigtigt, at også lærere fra folkeskolens overbygning og fra 10. klasseskoler, som skal aflevere elever med høretab, deltager i temaefterdagene, understreger Aïda Regel Poulsen. Det samme gælder UU-vejledere, efterskolevejledere, studievejledere og talehørekonsulenter i PPR.

"Udskolingslærerne sidder inde med informationer om den enkelte elev, som det er vigtigt at få bragt videre. Derfor vil det være godt at få dannet lokale netværk, så man kan holde møder om overleveringen, og så ungdomsuddannelserne har en konkret kontaktperson at vende tilbage til, når der opstår spørgsmål, for eksempel om, hvordan man afholder eksamen", siger Aïda Regel Poulsen.

Uden overlevering risikerer forventningerne til eleven at falde

Uden en overlevering ved lærerne på ungdomsuddannelsen ikke, hvad det vil sige at undervise en elev med høretab, og så risikerer man, at deres forventninger til eleven daler.

"Hvis eleven ikke kan høre, hvad der bliver sagt, og derfor svarer hen i vejret, tænker læreren måske, at eleven ikke er særlig begavet. Samtidig er det belastende for eleverne selv at skulle forklare, hvad der skal til for, at de kan følge med både fagligt og socialt. Eleverne har først og fremmet brug for at føle sig normale, for de er i en sårbar alder og vil ligne deres jævnaldrende mest muligt. Det gør man bedst, hvis man kan høre, hvad der bliver sagt. Så det tekniske udstyr skal være installeret fra dag et", siger Aïda Regel Poulsen.

Takstfinansierede institutioner skal have betaling for at give råd

De to temaeftermiddage gennemføres, hvis der melder sig mindst 15 deltagere. Men der er plads til mange flere, understreger Aïda Regel Poulsen.

"Vi satser på at gentage arrangementerne i de kommende år. I år ligger de i Fredericia og Aalborg, men tanken er at rykke dem rundt i landet, så der ikke er så lang transport. Men det er selvfølgelig mest interessant at deltage, når man har en elev med høretab, som snart skal videre", siger hun.

At de to første arrangementer begge foregår i Jylland er ingen tilfældighed.

"Vi har forsøgt at få Sjælland med, men derovre er rådgivningen til inkluderede småbørn og skoleelever med høretab takstfinansieret, så folkeskoler og ungdomsuddannelser skal betale for at få rådgivning, mens vi som objektivt finansieret kommer ud, når en skole henvender sig til os. Men vi har nu hørt fra folk på Sjælland, som ønsker at deltage i vores arrangementer i år", siger Aïda Regel Poulsen.

Den 1. juli i år blev skolerådgivningerne på Center for Høretab og Center for Døvblindhed og Høretab langt ind under VISO, så nu er rådgivningerne landsdækkende.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.296 andre er allerede tilmeldt

PPR-netværket er for ansatte og andre med interesse for Pædagogisk Psykologisk Rådgivningsområdet. I samarbejde med Samrådet af Specialpædagogiske Foreninger i DLF. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
541 andre er allerede tilmeldt

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
439 andre er allerede tilmeldt