Musik
0   856

Albertslund: Valgfag i musik foregår på musikskolen

Herstedvester Skole afprøver i dette skole år en ny måde at tilrettelægge valgfag på. Valgfag i musik er placeret i to hele uger, og det er musikskolen, som varetager undervisningen.

11 elever har i år valgt musik som valgfag på Herstedvester Skole, og musikskoleleder Morten Praëm bød ind med et ambitiøst program for uge 41, hvor den første uges undervisning forløb. Eleverne blev i forløbet introduceret til seks lærere og havde seks timers musikundervisning om dagen. I ugens løb har eleverne spillet, sunget, bevæget sig, haft musikteori og musikproduktion. Og undervisningen lever op til Fælles mål for musik som valgfag, fortæller Morten Praëm. Eleverne overraskede ham ved at flytte sig mere fagligt på en uge, end han havde troet var muligt.

"Vi har nået Fælles mål på en uge", siger Morten Praëm, som mener, at en stor del af projektets succes skyldes, at der er mange lærere til få elever.

"Det giver en stor tryghed at have mange lærere omkring sig".

Valgfag i musik på alberslund musikskole

Undervisningen falder i 2 moduler. Et modul i efteråret og et i foråret.

I forløbet vil eleverne:

Spille:

Spille et instrument og spille sammen med andre. Ligeledes vil du blive introduceret for en række instrumenter som der bliver mulighed for at prøve.

Sang:

Sang er en essentiel del af musikken. Derfor vil vores vocal coaches varetage denne opgave, som også betyder ensemblesang (flere synger sammen).

Bevægelse:

Musik og bevægelse hænger uløseligt sammen. Derfor vil du i forløbet også møde professionelle dansere som vil hjælpe med sætte krop på musikken både i den almindelige omgang med musikken, men også i forbindelse med optræden.

Musikteori:

Vi arbejder med noder og rytmer på alternative måder, der gerne skulle gøre det let for alle at forstå. Musikhistorie bliver kombineret med historien ved siden af musikken. Fx Hvordan lød musikken under den franske revolution, hvilket lydtapet havde man i gamle dage.  Vi indrager her andre fag som historie, matematik og fysik.

Musikproduktion:

På vores musikproduktionsskole vil du komme til at indspille noget af musikken vi har spillet i undervisningen, samt i et vist omfang at komponere eller lave beats. Vi laver samples som vi indarbejder i den musik vi skriver og indspiller.

Forårsmodulet afsluttes med koncert og projektfremlæggelse.

 

Artiklen fortsætter under banneret

Interesserede nybegyndere lærer hurtigt

Ud af de 11 elever, var der kun en, der i forvejen gik på musikskolen, og Morten Praëm er positivt overrasket over, hvor meget musik eleverne kunne lære på blot en uge.

"Musik og især musikteori er ikke noget, der er let, men det kan lade sig gøre at lære rigtig meget på en uge", siger Morten Praëm.

Muligheder afprøves i ny skolestruktur

På Herstedvester Skole er afdelingsleder Henrik Wilhelmsen også meget tilfreds med måden at strukturere valgfag på.

"Vi ville gerne strukturere det på en mere fleksibel og åben måde. Så i stedet for halvanden time om ugen har vi valgt at placere det to uger om året. Og så valgte vi at indgå en samarbejdsaftale med musikskolen", siger Henrik Wilhelmsen. Herstedvester skole har ikke betalt for undervisningen og leverer heller ikke lærerkræfter til de elever, der har valgt musik. Og Henrik Wilhelmsen tror også, at skolen vil være interesseret i at forlænge samarbejdsaftalen med musikskolen.

"Men vi skal internt på skolen vurdere, om vi vil strukturere det på samme måde næste år"; siger Henrik Wilhelmsen med henvisning til, at samle alle valgfagstimer i hele uger.

Dyrt valgfag

Musikskolen i Albertslund ser projektet som et forsøgsprojekt. I år kommer det til at koste musikskolen omkring 50.000 kroner. Og det vil der ikke fremover være råd til. Så et fremtidigt samarbejde skal skrues anderledes sammen, siger Morten Praëm.

"Vi kan leve med det i år, men det kan ikke fremover".

Eleverne vender tilbage til musikskolen i foråret, hvor et nyt program bliver strikket sammen, og Morten Praëm regner med, at projektet afsluttes med en koncert og fremlæggelser af de projekter, som eleverne har arbejdet med. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
679 andre er allerede tilmeldt