Folkeskolereform
3   680

Enhedslisten: Antorini, anerkender du, at der er mindre forberedelsestid?

Næsten ni ud af ti lærere har ikke tid nok til at forberede sig, viser en undersøgelse blandt DLF's medlemmer. På baggrund af undersøgelsen stiller Enhedslisten nu otte spørgsmål til undervisningsministeren.

"Anerkender ministeren, at lærerne med vedtagelsen af lov nr. 409 af 26. april 2013 og indførelsen af folkeskolereformen har fået betydelig mindre tid til at forberede og efterbehandle undervisningen?".  Sådan lyder et af af de otte §20-spørgsmål, som Enhedslistens skoleordfører Rosa Lund har stillet undervisningsminister Christine Antorini på baggrund af DLF's undersøgelse af medlemmernes tid til forberedelse i den nye skolevirkelighed (se link til højre for denne artikel).

"Det er stærkt bekymrende tal, som undersøgelsen fra DLF viser. Det er en undersøgelse af lærernes opfattelse af tiden til forberedelse, og det ser mildest talt ikke særlig godt ud. Det er bekymrende for, jeg er af den opfattelse, at god forberedelse er forudsætningen for god undervisning", siger Rosa Lund og fortsætter. "Det er regeringen, der har sat gang i nye arbejdstidsregler, derfor har de også et ansvar for at sørge for, at de arbejdstidsregler fungerer, og at der er en fælles forståelse for, hvordan de fungerer. Når man ser på det, som ministeren sagde, da reglerne blev indført, og det der sker på skolerne lige nu, så er der ingen sammenhæng. Og det er da frustrerende".

Artiklen fortsætter under banneret


DLF ønsker fælles kortlægning   

Det er formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen enig i.

"Det må være problematisk for alle, at så mange fortæller, at det ikke er muligt at gøre arbejdet ordentligt, så eleverne kan få den bedste undervisning. Og det er problematisk, at politikere inde på Christiansborg lover guld og grønne skove, mens de, der skal løse opgaven ude i virkeligheden, kan se, at det ikke hænger sammen", lød det fra Anders Bondo Christensen i en pressemeddelelse, da DLF i begyndelsen af denne uge offentliggjorde undersøgelsen. 

 

Spørgsmål til Antorini om lærernes forberedelse

Hvad er ministerens holdning til, at 9 ud af 10 lærere ikke oplever at have tilstrækkelig tid til at forberede og efterbehandle undervisningen?

Anerkender ministeren, at lærerne med vedtagelsen af lov nr. 409 af 26. april 2013 og indførelsen af folkeskolereformen har fået betydelig mindre tid til at forberede og efterbehandle undervisningen?

Hvad er ministeren holdning til, at der blandt de lærere, der ikke oplever at have tilstrækkelig tid til at forberede og efterbehandle undervisningen, er 82 pct., som leverer mindre undervisningsdifferentiering, 77 pct. som anvender mere lærebogsundervisning, og 69 pct. som stiller færre skriftlige opgaver?

Er ministeren villig til at undersøge konsekvenserne af regeringsindgrebet og folkeskolereformen og herudfra forholde sig til, om rammerne for folkeskolen skal ændres?

Er det ifølge ministeren muligt at lave mere spændende og varieret undervisning med mindre forberedelse?

Folkeskolereformen betyder, at lærerne skal arbejde mere sammen med erhvervs- og foreningsliv, forventer ministeren i lyset heraf, at lærernes tid til dette skal tages fra den allerede reducerede tid til forberedelse og efterbehandling af den almindelige undervisning?

Hvad mener ministeren, at skolerne og lærerne kan gøre for at øge forberedelsestiden, og hvilke opgaver mener ministeren, at lærerne skal nedprioritere, hvis de skal have mere tid til forberedelse og efterbehandling?

Vil ministeren kommentere på, at 21 pct. af lærerne slet ikke og 56 pct. kun i ringe grad vurderer, at deres forberedelse lever op til intentionen i folkeskoleloven?

  

Enhedslisten: Igangsæt fælles undersøgelse

 

Lærerforeningen har indtil nu forgæves forsøgt at få KL og Undervisningsministeriet til sammen med DLF at dokumentere, hvordan skolernes hverdag ser ud efter indførslen af den ny arbejdstidslov og folkeskolereform. Over for Jyllands-Posten afviser Christine Antorini, at lærerne ikke har tid nok til at forberede sig.

Rosa Lund håber, at ministeren vil gå med i sådan fælles arbejde.

"Jeg håber, ministeren vil igangsætte en undersøgelse af det her. Jeg tror, det er ret vigtigt, at man kommer frem til en fælles forståelse, så jeg håber, hun vil gå i dialog både med Danmarks Lærerforening, men også med skolelederne og med forældrene om at få en fælles forståelse af, hvad der sker i skolerne".

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ