Blog
5   475

Tysk nu fra 3. klasse!

Abonner på nyt om Tysk og fransk i skolen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I Tønder og Åbenrå kommuner vil man fra det nye skoleår påbegynde undervisningen i tysk allerede fra 3. klasse. Det er der gode grunde til, oplyses det i en række artikler i Jyske Vestkysten publiceret den 19. og 20. oktober 2014.

Åbenrå og Tønder kommuner har med vedtagelse af budgettet for 2015 besluttet, at tysk skal indføres i kommunens folkeskoleklasser fra august. De haler dermed ind på flere friskoler i området – eksempelvis Søgaard Friskole og Kværs Idrætsfriskole, der allerede længe har undervist i tysk på de første klassetrin med en positiv effekt.

Tiden finansieres i Åbenrå og Tønder ikke ved at sætte flere timer på skemaet. I stedet anvender man tiden fra den understøttende undervisning og ved at indlægge temadage og emneuger. En ide, der kunne tages op på andre folkeskoler i Danmark, uden at det ville koste timer fra de øvrige faggrupper.

At påbegynde tysk tidligere vil også være helt i tråd med regeringens ambition om en mere international folkeskole, der arbejder målrettet på at skabe større internationalt udsyn hos danske elever.

Set med sønderjyske øjne lægges der vægt på, at indlæring og beherskelse af det tyske sprog har betydning for det sociale og kulturelle samkvem over grænserne. Samtidig giver det erhvervslivet fordele. Direktør for Haderslev Erhvervsråd, Gert Helenius udtrykker det således i Jyske Vestkysten den 20. 10.14: ”Hvis vi er den landsdel, der er bedst til tysk, vil det give os en konkurrencefordel i forhold til resten af Danmark. Det vil også betyde noget, når vi skal konkurrere med den kommende Femern Bælt-forbindelse, og gode tyskkundskaber kan gøre det lettere at rekruttere tyske medarbejdere.” En bemærkning, der burde få politikerne i de sydsjællandske kommuner samt på Lolland-Falster op på mærkerne.

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg har i en tidligere blog http://www.folkeskolen.dk/550052/tysk-er-et-plus ”Tysk er et plus” henvist til den danske ambassadør Per Poulsen-Hansens udsagn ”Mit Englisch kommt man durch aber mit Deutsch kommt man weiter”. En kendsgerning, der også understreges af erhvervsledere i Jyske Vestkysten.

Det er endvidere værd at bemærke, at Udenrigsministeriet i marts måned i år og i samarbejde med en række andre ministerier har udarbejdet handlingsplanen ”Vækst via Eksport”: Danmark-Tyskland”. Handlingsplanen indeholder bl.a. 25 konkrete vækstinitiativer inden for eksport, turisme, investeringer og innovation. Der er tale om en række meget konkrete initiativer, der skal sætte danske virksomheder i stand til bedre at udnytte mulighederne på det tyske marked. Handlingsplanen kan downloades på um.dk/da/eksportraadet/markeder/usa-japan-og-tyskland/

Endelig vil jeg tillade mig at henvise til www.folkeskolen.dk/543890/hvad-skal-vi-med-tyskland ”Hvad skal vi med TYSK(land)?" hvor argumentationen for tidligere og mere tyskundervisning underbygges, idet kendskab til tysk vil have en betydning for samhandel, kulturel udveksling og kommunikation med vort naboland.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
947 andre er allerede tilmeldt