Blog
2   985

1-0 til Bornedal

Abonner på nyt om Falihos i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Danmarks radio har endelig vist første afsnit af Ole Bornedals historiske drama 1864, som fortæller historien om Danmarks nederlag til Preussen og Østrig. Takket være nogle spændende valg, virker det som om Ole Bornedal vil mere end at genfortælle historien.

Debatten raser og har gjort det allerede før offentligheden fik adgang til serien. Hvordan kan han gøre det? Nutidsreferencer i en film om 1864? Holdningerne til de valg Ole Bornedal har truffet er mange og hans forsvarstale er efterhånden lang. En god veninde sagde efter søndagens afsnit: ”Jeg tror jeg kommer til at hade 1864 af samme grund som jeg hader Titanic; historien er kun kulissen om en kærlighedshistorie.” Den bekymring kan jeg personligt godt tage del i. Tager jeg en historikers briller på, kan jeg f.eks. også være bekymret for, om D.G. Monrads maniodepressivitet bliver tilagt for stor betydning. Men det er ikke kun historikere der skal se serien, det er forhåbentlig også folk, der ikke har den fjerneste interesse i at læse ”Slagtebænk dybbøl”, som nu får en anledning til at tale om grænsedragninger og nationalisme.

Seriens første afsnit veksler mellem nutiden og årene efter treårskrigen (1848-50) og det er netop nogen af nutidskoblingerne, der bliver hængt ud for at være tendentiøse. F.eks. har vores nutidshovedperson mistet sin bror i Irak eller Afganistan og hendes forældre lider stærkt under savnet. Om Bornedal har en holding til dansk krigsdeltagelse i Irak og Afganistan ved jeg ikke, men for mig gør denne kobling netop det jeg gerne vil med min egen historieundervisning; den uddrager centrale tematikker fra den konkrete historiske situation, som så kan perspektiveres i tid og rum. Måske kan du fornemme, at jeg er begejstret. Det er jeg ikke fordi serien giver et retvisende billede af tiden og personerne omkring 1864, men fordi jeg ikke mener vi skal lade det perfekte skygge for det mulige. 1864 har allerede skabt mere debat om historien end jeg kunne ønske mig og selvom han stadig kan nå at tabe, så fører Ole Bornedal lige nu 1-0 i min dommerbog.   

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.504 andre er allerede tilmeldt