Blog
4   742

Tilhører historien højrefløjen?

Abonner på nyt om Falihos i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Kanontænkning og national kulturarv. Vi er ikke i tvivl om, i hvilken retning svarerne går, når vi spørger højrefløjen, hvad hensigten er med historieundervisningen i grundskolen. Svarene falder dog ikke lige så prompte, når man spørger til venstre for midten.

Skolen er en politisk ledet organisation og god ledelse er tydelig ledelse. Derfor må vi afkræve svar og undersøge, hvad vi har at spille bold op af. Regeringen har i lang tid brugt kræfter på at forholde sig til, hvordan Folkeskolen bør se ud og den debat er vi naturligvis mange der gerne vil deltage i, men når spørgsmålene bliver mere komplekse, eller måske bare ikke er dem der dominerer det aktuelle mediebillede, så er behovet knapt så stort for at deltage i debatten. Der er ingen af os der er i tvivl om, at det konservative og det danske folkeparti mener, at den danske ungdom ved for lidt om historie og at de bør vide mere, for ”hvis man ikke ved, hvor man kommer fra, kan man heller ikke forholde sig til, hvor man er på vej hen.” Men er det det eneste svar fra politisk hold? At historieundervisnings ”hvad” og ”hvorfor” er kanoniseret nationalkonsensus?

Jeg har svært ved at acceptere, hvis den eneste kilde til vores politikeres intentioner med folkeskolens fag er lovgivningen og f.eks. formuleringen af fælles mål. Jeg mener, at vi bør kunne afkræve vores folkevalgte nuancerede svar og det har derfor den seneste tid været magtpåliggende for mig at undersøge, hvorvidt højrefløjens historiesyn er repræsentativt for det brede politisk landskab. Det har ikke givet meget resultat. På mailforespørgsel til undervisningsordførerne fra centrum-venstre var enhedslistens Rosa Lund den eneste med en tilbagemelding. Enhedslisten støtter ikke kanontænkning men mener, at historieundervisningen skal være bred og alsidig. Den bør ifølge Rosa Lund ”betragtes i et globalt perspektiv og ikke alene nationalt." Om det er ambitiøst alternativ til den nationale konsensustænkning vil jeg lade læserne vurdere. Konklusionen for mig bliver, at indtil liste Ø får 90 mandater, så er der tilsyneladende ikke, fra politisk hold, noget behov for at problematisere højrefløjens syn på historieundervisning og man kunne polemisk ændre min overskrift til – Historien tilhører højrefløjen. 

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.504 andre er allerede tilmeldt