Blog
0   869

Guidet rundtur i naturfagenes Fælles Mål

Abonner på nyt om Astra-bloggen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

“Folk har simpelthen ikke haft tid til at sætte sig ind i alt det nye endnu,” fortæller min gode ven, Jesper, da talen falder på, hvordan det går med at få hul på de nye Fælles Mål for naturfagene. Jeg erfarer fra mange i mit lærernetværk, at hans oplevelse ikke er enestående:

Skolehverdagen går op i at forberede og koordinere, når der er ‘huller’ i dagsprogrammet. Og så er det svært at afse tid til at sætte sig ind i, hvad der er op og ned i Fælles Mål og hele tankesættet omkring den læringsmålstyrede undervisning, som det vejledende materiale til Fælles Mål bygger på.

Lad dig guide i fire minutter

Hvis du og dine kolleger i naturfagsteamet også har nok at se til, kan I måske have glæde af en guidet rundtur i naturfagenes Fælles Mål - den tager kun fire minutter. I NTS-centeret har vi lavet den lille film Guide til naturfagenes Fælles Mål, der præsenterer strukturen i målene for alle fire naturfag: Biologi, fysik/kemi, geografi og natur/teknologi.

Fuldstændig som når man hækler

Artiklen fortsætter under banneret

Når jeg hækler og bliver i tvivl om, hvordan man laver stangmasker, finder jeg en lille film på YouTube, der viser, hvordan man gør. Den ser jeg først i sin helhed, og derefter ser jeg den igen i små bidder, hvor jeg hele tiden stopper filmen, indtil min hæklenål og jeg er klar til at gå videre til næste step.

Sådan er guiden til naturfagenes Fælles Mål også tænkt: Man kan godt klare overblikket på fire minutter, men det kan også godt være, man har behov for at gense eller stoppe op undervejs.

Nok at tage fat på

Målene for naturfagene kan virke overvældende, som de præsenteres på Vidensportalen i 10 tætpakkede skemaer, der er organiseret i de overordnede kompetencemål og de mere konkrete færdigheds- og vidensmål - nogle af dem er de såkaldte naturfaglige mål (dvs. fælles for naturfagene), og nogle er fagspecifikke. Og så er der faser og trinforløb.

Jeg remser ikke dette op for at tage pusten fra nogen - tværtimod: Der er bare et særligt vokabularium, der knytter sig til de nye Fælles Mål. Filmens ærinde er at introducere naturfaglærerne til det. At forstå hierarkiet, opbygningen og sammenhængene mellem de fire naturfags mål er nøglen til at kunne planlægge og undervise ud fra målene, så naturfagene opleves sammenhængende og meningsgivende for eleverne og de bliver så dygtige, de kan - også via naturfagene.

Gå mere i dybden i fire timer

To af NTS-centerets gratis temadage har allerede guidet omkring 70 naturfagslærere gennem Fælles Mål, bragt eksempler frem på, hvad naturfaglige kompetencer er samt sat spot på tydelige læringsmål for naturfaglige undervisningsforløb. Yderligere fem temadage à 4 timer er i kalenderen til afholdelse rundtom i landet.

Måske kan du og dit fagteam bruge de fire minutters introduktion til målene i jeres arbejde, når I kommer til at tage hul på målene? Men måske har I også brug for at gå mere i dybden? Så er I velkomne til vores gratis temadage:

Temadag den 21. oktober 2014 i Ringe

Temadag den 23. oktober 2014 i Rødekro

Temadag den 3. november 2014 i Fjerritslev

Temadag den 6. november 2014 i Aalborg

Temadag den 13. nobember 2014 i Vordingborg


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.554 andre er allerede tilmeldt