Anmeldelse Håndarbejde
0   740

Coffee table book

Vi kommer langtfra nok i dybden i ny grundbog til det nye fag håndværk og design.

Håndværk og design

Fakta


Titel
Håndværk og design

Forfatter
Karin Munch, Rachel Zachariassen

Pris
375

Sider
319

Forlag
Gyldendal

Det nye fag håndværk og design er under afprøvning og ikke mindst udvikling i den danske folkeskole. Tilblivelsen af faget har i flere år været fulgt tæt såvel i faglige som i politiske miljøer, ligesom der har været en del drøftelser af, hvordan elementer fra kulturfagene sløjd og håndarbejde på fornuftig vis vil kunne fusioneres med brugbare tilgange til områder som design og materiel kultur. Mere overordnet har det desuden være diskuteret, om faget håndværk og design primært skal ses som et dannelsesfag på mellemtrinnet eller som en form for erhvervsintroducerende fag i udskolingen.

Artiklen fortsætter under banneret

Set i et metaperspektiv er det interessant at følge, om fagets primære elementer – håndværk og design – giver anledning til en mere bredspektret tilgang til det bagland, der med designhistoriske øjne er i stadig forandring, og som spænder fra traditionel formgivning, industriel som håndværksmæssig, til en mere global opfattelse af design som et nødvendigt livsvilkår, hvis talen falder på bæredygtighed og visionen om en mere økologisk verdensforståelse.

Når et stort og anerkendt fagbogsforlag som Gyldendal vælger at sende et opus på gaden under titlen ”Håndværk og Design – Læring, kreativitet og nyskabelse i skolen”, et halvt år før de formelle fagbeskrivelser er frigivet fra Undervisningsministeriet, sker det formentlig i et forsøg på at være først på banen – hvilket er forståeligt. Stilen i bogen er let og luftig, tonet som en farverig do it yourself-hjemmeside på internettet og med en tyngde eller mangel på samme, som det kendes fra nøjsom hobbylitteratur gennem flere årtier. De mange ideer er lette at gå til og dekorativt iscenesat, men uden en egentlig forbindelse til hverken klassisk faglighed eller faglig teori. Dermed fremstår bogen som en ufarlig coffee table book, der nok kan bladres i på linje med et ugeblad eller et billedtæt udstillingskatalog, men som så langtfra opfylder behovet for en fagbog, som den kvalitetsbevidste faglærer vil kunne fordybe sig i, for eksempel i form af håndværkshistorie, design-ditto eller veje til fortsat vidensøgning.

Tilbage står spørgsmålet om, hvorvidt fagets udøvere vil stille sig tilfreds med en dekorativ kratten i overfladen, der nok kan inspirere til en form for underholdning fra time til time, eller om de har lyst til at åbne deres elevers nysgerrighed over for den viden, der udgør selve livsnerven i konstruktionen håndværk og design.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.244 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
398 andre er allerede tilmeldt