Folkeskolens leder:

Ikke sagligt og ikke lovligt

Specialundervisning.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folkeskolens næstflittigste læserbrevsskribent er Bertel Haarder. Han stiller også altid op til interview, når folkeskolen.dk, Folkeskolen eller månedsmagasinet Undervisere beder om det. Og tusind tak for det. Dialog med alle borgere, uanset hvor uenige de måtte være i den førte politik, er hjerteblod for demokratiet. Noget, som ikke alle ministre i regeringen er lige flinke til at leve op til!

Men inden Haarder-træet vokser ind i himlen, må det med, at ikke alle hans læserbreve er lige oplysende. Han svarer på kritik. Men af og til bliver der svaret med omfavnende vendinger - tilsat ren udenomssnak. Et friskt eksempel er rækken af debatindlæg om specialundervisning, som illustrerer både det gode og det mindre gode ved Haarders praksis.

Det har holdt særdeles hårdt at få ministeren til at slå fast, at alle elever har krav på at få den undervisning, de har brug for. Længe snakkede han udenom - både i Folkeskolens spalter og i sine svar til Folketingets Uddannelsesudvalg. Men for et par uger siden dukkede så et anderledes læserbrev op. I Folkeskolen nummer 27 kom Bertel Haarder nemlig med det svar, som er blevet efterlyst længe:

Først henviser han til en nyhed på folkeskolen.dk fra den 14. oktober om, at Ombudsmanden er gået ind i sagen, fordi Haar-der ikke svarer klart på, om det er lovligt, at en kommune afviser at tilbyde specialundervisning med henvisning til økonomien. Og så følger et centralt afsnit - det centrale afsnit: »Det er ikke lovligt at afvise at tilbyde specialundervisning til et barn, der har behov for det, med den begrundelse at det nødvendige tilbud er for dyrt, eller at skolen eller kommunen ikke har råd til at betale det tilbud, barnet har krav på. En henvisning til økonomiske forhold er ikke en saglig begrundelse og dermed ikke en lovlig begrundelse«, skriver den ansvarlige minister så. Endelig!

Så langt så godt.

Men hvad betyder det, spurgte DLF-hovedstyrelsesmedlem Niels Christian Sauer i et læserbrev i sidste uge. Griber ministeren ind over for de mange kommuner, som har skåret i specialundervisningen af økonomiske årsager? På debatsiderne kan man i denne uge se, at Bertel Harder ikke svarer Sauer. Og det er jo også en slags svar.

Næste år udløber den såkaldte »borgmesteraftale«, som har fredet de tidligere amtslige specialskoler i en overgangsperiode efter kommunalreformen, og der er alarmerende og tydelige tegn på, at mange kommuner planlægger at skære voldsomt i undervisningen til elever med særlige behov. Fordi økonomien strammer til.

Ministeren og/eller Folketinget må fortælle kommunerne, at det er ulovligt. At alle elever har et retskrav på at få den rette undervisning. Denne præcisering må gerne komme her i bladet i næste uge.

-th