Mange unge lider af en frygt for at være utilstrækkelige og forkerte. Men i kunst- og kulturprojekter blomstrer de, konkluderer ny ungdomsforskning.

Unge oplever kunsten som et frirum fra cv-ræset

En ny rapport fra Center for Ungdomsforskning viser, at unge mellem 12 og 20 år oplever kunst og kultur som et tiltrængt afbræk fra et ungdomsliv, der ellers er præget af krav om målrettethed og karriere.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Rapporten fra Center for Ungdomsforskning (CeFu) tager afsæt i interview med 34 unge, der i løbet af de seneste tre år har deltaget i en række modelforsøg om ungekultur, som Børnekulturens Netværk under Kulturministeriet står bag. Mens unge fra Slagelse har været ansat som studentermedhjælpere i byens kulturinstitutioner for at være med til at genoplive byens 'døde byrum', har unge københavnere med hjælp fra professionelle kunstnere udgivet henholdsvis en kunstbog og en lp. I Aabenraa, Albertslund, Køge og på Frederiksberg er unge fra sociale boligområder brugt tid på at rappe, lave street art og break-danse.

"Nutidens unge er opdraget til at tænke i karrierebaner og er optaget af at deltage i aktiviteter, der ser godt ud på cv'et, så de fremstår attraktive for både uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet. For de unge, der har deltaget i de kreative projekter under modelforsøgene, bliver kunsten og kulturen i det lys et frirum. Samtidig fortæller flere at dem, at kunst- og kulturprojekterne har været med til at udvikle dem personligt - fx gjort dem bedre til at gå til eksamen og hjulpet til en større afklaring omkring deres fremtid", siger souschef på Center for Ungdomsforskning Niels Ulrik Sørensen i en pressemeddelelse fra Kulturstyrelsen.

Ungdomskultur præget af perfektion

I rapportens konklusion bliver det ligeledes understreget, at beskæftigelsen med kunst og kultur gør en forskel for de 12 til 20-åriges ungdomsliv.  

"Selvom tilgangen til kulturelle tegn og symboler er stor og mangfoldig, præges nutidens ungdomskultur af et fokus på ensartethed og perfektion, og mange unge lider derfor af en frygt for at være utilstrækkelige og forkerte", hedder det på en af rapportens sidste sider.

Får de unge til gengæld lov at break-danse eller arbejde med udgivelsen af en kunstbog, opstår der pludselig nogle alternative selvopfattelser, som er positive.  

"En stor del af de unge i rapporten giver udtryk for, at deres deltagelse i kunst- og kulturprojekter har givet dem mulighed for at udforske og udvikle dem selv og deres væren i verden", konkluderer Center for Ungdomsforskning.

Læs mere

Læs hele rapporten her