Debat

Et gab – igen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ja, det kunne være et træt gab over endnu en gang at skulle lægge øre til, at det går så godt med inklusionen på skolerne, når vi samtidig ved, at rigtig mange lærere, der hver dag prøver at få undervisningen i klassen til at hænge sammen, oplever en anden hverdag. Det er naturligvis dejligt, at eleverne, ifølge undersøgelsen fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, selv oplever, at de trives i skolen. Det er et resultat af mange læreres kæmpe indsats hver dag i skolen. Men vi hører fra samme lærere, at de muligheder, der gives i skolen for at kunne øge elevernes faglige udbytte af undervisningen gennem støtte til eleverne og sparring og rådgivning af lærerne, er mangelfulde. Både centrale og rigtig mange lokale undersøgelser af inklusionsarbejdet påpeger denne mangel, mens ledere og kommuner mener, at det går rigtig godt med inklusionsprocessen.

Inkluderede elever trives dårligere end kammeraterne 

Så det er gabet mellem opfattelse af virkeligheden, jeg gerne vil påtale. Hvorfor er der det gab i oplevelserne?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

På en del skoler er visse dele af reformen blevet godt tænkt ind i hverdagen, men på mange skoler opleves stadig manglende planer og muligheder for en ordentlig implementering.

Også her synes der at være et stort gab mellem den oplevelse, ledere og kommuner har, i forhold til den virkelighed, lærerne fortæller, at de færdes i. Igen kan jeg spørge: Hvorfor er der det gab i oplevelsen af samme virkelighed?

Ministeriet har igennem sit resursecenter igangsat mange forskningskortlægninger af reformens forskellige delelementer. Det er forhåbentlig et materiale, der kan være med til at sprede de gode muligheder til alle skoler - for de er altså ikke nået derud endnu. Videnspredning er vigtig, men også skolernes og lærernes muligheder for at kunne gennemføre en kvalificeret undervisning skal være til stede på skolerne. Mange lærere oplever, at der ikke er balance mellem opgaver og resurser på skolen. Hvorfor oplever de det gab, når politikere og andre siger, at der er fulgt midler med til implementeringen?

På vores kongres i sidste uge sendte vi et brev til statsministeren. En alvorlig ment opfordring om, at regeringen sammen med os snarest får iværksat et analysearbejde omkring de reformer, der er vedtaget på folkeskolens og uddannelsessystemets område. Det skal være med til at sætte fokus på skolers og institutioners mulighed for at løse de opgaver og de mål, som reformerne indeholder.

Vi håber meget at få et positivt svar fra statsministeren på denne invitation!

Powered by Labrador CMS