Skolen bliver skævvredet, hvis man indfører svenske tilstande i Danmark, mener Anders Bondo Christensen

»Så galt kommer vi forhåbentlig aldrig af sted i Danmark«

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er ikke noget, der frister DLF's formand Anders Bondo Christensen ved den svenske friskolemodel.

»Der er ved at ske det i den svenske skolesektor, som vi i øjeblikket oplever i sundhedssektoren. Uden at være opmærksom på, hvad man gør, laver man om på et særdeles velfungerende system. Jeg håber sandelig, at politikerne i Danmark har et større perspektiv for sig end det, man har haft i Sverige«.

Anders Bondo mener, at det vil skæv-vride skolen, hvis man indfører det svenske system i Danmark.

»De offentlige skoler kommer til at stå tilbage som skolen for de forældre, der ikke har resurser til at vælge noget andet. Det vil få en række negative konsekvenser. Så galt kommer vi forhåbentlig aldrig af sted i Danmark«.

Den danske friskolemodel mener Anders Bondo er et glimrende alternativ til folkeskolen. Her er en afgørende forskel, at man ikke kan tjene penge på skolerne.

»Når man kan tage profit ud, så bliver der benhård konkurrence på elever. Så driver man ikke skole for børnenes skyld, men fordi man skal have et udbytte ud af skolen. Så er fokus på konkurrence i stedet for på pædagogik«.

Danske politikere har endnu ikke ytret ønske om at indføre den svenske model i Danmark. Men Anders Bondo mener, at problemet er højaktuelt. Derfor har DLF indgået et samarbejde med BUPL og FOA, hvor de i løbet af det kommende år arrangerer tre konferencer om markedsgørelse af den offentlige sektor.

»Hvis man bliver ved med at holde kommunerne i så stramme tøjler som nu, vil et større og større antal danskere bruge penge på at købe et bedre tilbud«. |