Linjer i udskolingen
0   1031

16 kommuner bryder med princippet om udelt enhedsskole

Undervisningsministeriet har givet en række skoler lov til at lave forsøg med særlige talentklasser i musik. Eleverne skal bestå en prøve for at blive optaget i klassen. Andre skoler har fået tilladelse til at oprette internationale linjer i udskolingen, hvor en stor del af undervisningen foregår på engelsk.

10 kommuner har søgt om dispensation til at lave forsøg med internationale udskolingslinjer, og seks kommuner har bedt om lov til at oprette talentklasser i musik, også på forsøgsbasis, oplyser Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

Undervisningsminister Christine Antorini har valgt at imødekomme samtlige ansøgninger med en begrundelse om, at det er en målsætning for regeringen, at skoleelever bliver rustet til at begå sig i en globaliseret verden. Forsøgene går i gang i august.

Tidligere forsøg med opdeling af elever i linjer i udskolingen er blevet kritiseret af Danmarks Lærerforening. Deling af elever bryder med den højtbesungne danske enhedsskole, har DLF påpeget, men ministeriet er altså åben over for en serie nye forsøg, også for at høste nye pædagogiske og didaktiske erfaringer.

DF trak en streg i sandet

Artiklen fortsætter under banneret

Undervisningen er i vidt omfang foregået på engelsk i de hidtidige forsøg med internationale linjer. Det er en del af selve ideen med internationale klasse at træne eleverne i verdenssproget engelsk.

 Netop dét har imidlertid været en torn i øjet på Dansk Folkeparti, der har fået igennem, at det i de nye forsøg bliver sådan, at højest halvdelen af den samlede undervisning må foregå på engelsk.

Desuden skal undervisningen i de kulturbærende fag hovedsageligt ske på dansk. I de naturvidenskabelige fag skal undervisningen veksle mellem dansk og engelsk.

Regeringen: Talenterne skal plejes

Regeringen ønsker desuden, at skolerne sætter talentudvikling på dagsordenen, og det er grunden til, at Undervisningsministeriet har godkendt forsøg med talentklasser i musik, selv om det betyder, at der dermed indføres optagelseskrav i den danske folkeskole.

Elever, der vil gå i en musiktalent-klasse, skal nemlig bestå en musikalsk prøve for overhovedet at få lov til at gå i klassen. Skolerne har nu fået ret til at indføre denne optagelsesprøve på forsøgsbasis. 

 

Musikklasseforsøgene må køre i fire år og skal evalueres efter tre år. De internationale klasser skal evalueres efter to år, og forsøget strækker sig over tre år.

TALENTKLASSER I MUSIK

Følgende kommuner har fået godkendt forsøg med talentklasser i musik: Esbjerg Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune, Hedensted Kommune, Herning Kommune, Odense Kommune og Aarhus Kommune.

Linje-undervisning stiller nye didaktiske krav

Tidligere forsøg med linjer i udskolingen har udfordret lærerne. Det viste en evaluering af udskolingslinjerne på en række skoler i Fredericia Kommune i 2010.

Især et krav fra forvaltningen om en ny didaktisk tænkning og praksis skabet vanskeligheder for lærerne. Lærerne skulle således ikke længere være undervisere i traditionel forstand, men snarere være vejledere i de forskellige elevers individuelle læreprocesser.

INTERNATIONALE LINJER

Følgende kommuner har fået godkendt forsøg med internationale udskolingslinjer: Esbjerg Kommune, Fredericia Kommune, Gladsaxe Kommune, Horsens Kommune, Nyborg Kommune, Odense Kommune, Ringsted Kommune, Slagelse Kommune, Struer Kommune og Aalborg Kommune.

 

 Målet for kommunen var at komme en udtalt skoletræthed blandt eleverne i udskolingen til livs. Lærerne efterspurgte for deres vedkommende relevant efter- og videreuddannelse.

Ministeriet forventer, at de nye forsøg vil tilvejebringe ny didaktisk og pædagogisk viden og erfaring om, hvordan skolerne bedst kan tilrettelægge undervisningen i de internationale linjer.

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.814 andre er allerede tilmeldt

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
765 andre er allerede tilmeldt