Blog
0   1086

Sæt gang i nye valgfag - og del

Abonner på nyt om Praktisk-teknisk NØRDeri i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Bloggen ”Praktisk-teknisk NØRDeri” hjælper til

Velkommen til bloggen for ”Praktisk-teknisk NØRDeri”, som bygger på den succesfulde blog ”sløjdstafetten” fra sidste år. Praktisk-teknisk NØRDeri er en stafetblog med fokus på skolernes nye mulighed for lokalt beskrevne praktiske-tekniske valgfag, og på de eksisterende praktisk-innovative 10. klasses valgfag, nu til brug på hele udskolingstrinnet, men også på aktuelt samarbejde mellem praktiske fag og erhvervsskoler eller videnscentre. Bloggen vil altså belyse, inspirere og videns dele erfaringer fra det praktiske udskolingsfelt, hvor det bliver for teknisk-nørdet, science fokuseret eller erhvervsrettet for det nye udmærkede valgfag Håndværk&design.

Skribenterne bliver en blanding af de gamle sløjdbloggere, men også nye, hvorfor jeg glæder mig meget til at høre, hvordan det går med det praktisk-tekniske ude på profilskolerne, om der er tænkt i nye baner for de praktisk orienterede udskolingselever og matematikken, og om videnscentre eller erhvervsuddannelser har et nyt konkret samarbejde med en skole i støbeskeen. Arbejder du med lignende tiltag eller har planer herom, er du meget velkommen til at kommentere og supplere indlæggene, eller selv blive en af blogskribenterne.

Artiklen fortsætter under banneret

I dette skoleår har jeg med mit valghold H&D, selv haft fornøjelsen af, at afprøve et samarbejde med det lokale Tech’s metalafdeling.

Eleverne tog det lovpligtige §26-svejsebevis - tilpasset skoleelever - med stor succes, ikke kun fordi de nu og i al fremtid må betjene et svejseapparat, men især også fordi de både fik en positiv grænseoverskridende oplevelse af egne evner, og en basal konkret indsigt i metaller- og gassers egenskaber, som de kun teoretisk kender fra fysik/kemi. Mine overvejelser går nu på, om sådan et forløb på min skole skal lægges fast ind i H&D-valgfaget, for at udvide elevernes håndværksmæssige kompetencer til løsning af designopgaver, eller om det skal være et fast forløb i et nyt, lokalt beskrevet praktisk-teknisk-sciencefag på 8. klassetrin, for at styrke indsigten i svært tilgængelig teori i fysik/kemi. Lignende tanker om et sådant ”StoreNørd-fag er nemlig allerede i gang på en del folkeskoler, hvilke forhåbentligt, i takt med implementeringerne, vil blive belyst her på bloggen i kommende år. Udfaldet vil jeg beskrive i et senere blogindlæg, når det nye skoleår er godt i gang, men i al fald kan jeg kun anbefale samarbejde med erhvervsuddannelser.

Et andet samarbejde mellem erhvervsskoler og folkeskolen, som jeg for nyligt faldt over, var på Strandgårdsskolen i Ishøj, hvor udeskolevejleder Johnny Skjoldborg Krog er tovholder på et fantastisk pilotprojekt ”Young skills i hverdagen” for 8.-9. klasser, hvor unge en dag om ugen bygger større konstruktioner som shelters.

Projektet er støttet af UVM og har til formål, dels at give eleverne en mere varieret skoledag, men også at støtte op om en erhvervsafklaring. Projektet er netop evalueret og forventes at kunne bruges som inspiration, men hvordan gøres det bedst i praksis: i 10. klasses valgfaget ’39 byggeværksted, eller i et lokalt beskrevet valg? Med dette spørgsmål vil jeg gerne sætte denne blogstafet i gang, ved at stille Johnny S. Krog spørgsmålet: ”Hvordan kan skoler bedst implementere indholdet af -Young skills i hverdagen- i valgfag?”

God læselyst

WP


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.247 andre er allerede tilmeldt