Hvad er rimelig svartid på en forældrehenvendelse på intra? Det er et af de spørgsmål, DLF opfordrer tillidsvalgte til at tage op.

DLF: Hvor meget skal lærere stå til rådighed på intra, mail og sociale medier?

Pas nu på jer selv og jeres helbred! Det er hovedpointen i en opfordring, Danmarks Lærerforening har sendt ud til sine tillidsvalgte med henblik på, at man på hver enkelt skole fastlægger retningslinjer for, hvor meget lærerne skal stå til rådighed for forældre, elever og kolleger.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi kan jo konstatere, at det skrider for nogle, så de svarer på sms'er, mails, intra-beskeder på sociale medier på alle tider af døgnet, så det bliver det grænseløse arbejde, og de ender med at blive syge af det", siger formanden for DLF's organisations- og arbejdsmiljøudvalg Per Sand Pedersen.

Lærerne vil skære ned på forældre-henvendelser 

Efter sommerferien er det som bekendt meningen, at de fleste lærere skal tilbringe næsten al deres arbejdstid på skolen. Det gør det endnu mere aktuelt at tale om fælles retningslinjer eventuelt på kommunalt plan og i hvert fald på hver enkelt skole. DLF opfordrer kredse, tillidsfolk og arbejdsmiljørepræsentanter til at tage initiativet og har også talt med Skolelederforeningen om det. Per Sand Pedersen håber, at man lokalt kan aftale regler med både skolelederen og skolebestyrelsen.

"Det kan være sådan nogle spilleregler som, at man ikke kan forvente, at e-mails bliver besvaret inden for en time, men at de på den anden side heller ikke må ligge i flere dage. Det er jo helt rimeligt, at forældre sender mails på det tidspunkt, hvor det passer dem, men det er også rimeligt, at læreren besvarer dem næste dag på skolen, når lærerens arbejdstid nu ligger fast på skolen. Det vigtige er, at man aftaler det, så der på den samme skole ikke er ti forskellige reaktionsmønstre", siger han.

Skal du være venner med dine elever på Facebook?

Kolleger må ikke spilles ud mod hinanden

Der er lærere, der gør meget ud af at være tilgængelige for deres elever på chat og sms det meste af døgnet. Det hverken kan eller vil Per Sand forbyde dem, men han understreger to ting:

"Det må ikke blive sådan, at kolleger spilles ud mod hinanden, og andre lærere presses til at stå lige så meget til rådighed. Og så skal de også vide, at det kan ende med at gå ud over deres eget helbred", siger han og tilføjer, at det også kan være et udtryk for professionalisme, at man vurderer, at der er ting, der bør håndteres grundigt i ro og fred ved et skrivebord og ikke i en sms ved sengetid.

DLF anbefaler generelt, at man holder sine arbejdsmæssige og private kontaktoplysninger adskilt, og at man altså bruger en arbejdsmailadresse til kontakt med elever og forældre og normalt ikke er i for eksempel facebookgrupper med forældre undtagen i forbindelse med specielle projekter.

"Men det er klart, at forældre kan også være lærerens naboer, så der vil selvfølgelig være grænsetilfælde", understreger Per Sand Pedersen.

Guide: Sådan tackles lærerchikane på sociale medier