Torben Gudiksen understreger, at han synes, folkeskolens tilbud skal være gratis.

Viceborgmester: Frivillig lektiehjælp gør forældrebetaling lovlig

”Det er ikke hensigten med reformen”, siger ministeriet og viceborgmester i kor om forældrebetaling for musiktilbud på halvdelen af Hostebros skoler. Men da lektiehjælp er frivilligt, er det lovligt at kræve betaling for anden undervisning på skolen imens.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den tid, der fra august er afsat til lektiehjælp og faglig fordybelse, er ikke en del af undervisningstiden, og derfor er det lovligt at opkræve betaling for eksempelvis ekstra undervisning i trompet - også selv om undervisningen foregår på skolens matrikel. Det mener de i hvert fald i Holstebro. 

Kommune vil tage penge for musikundervisning i skoletiden

"Det er den måde, som bestyrelse og ledelse har valgt at tolke reglerne på", siger viceborgmester Torben Gudiksen (Radikale), der også er formand for kommunens udvalg for børn og unge.

"Vi har generelt lagt det ud til skolerne selv at afgøre, hvordan de vil tolke reglerne i folkeskoleloven".

Borgmester: Ingen brugerbetaling i skoletiden

"Vi har fulgt reglerne"

Det er ikke alt i den længere skoledag, der er obligatorisk. Lektiehjælp og faglig fordybelse blev som bekendt gjort til et frivilligt tilbud i ellevte time af reformens vedtagelse, og derfor er de to ting ikke en del af undervisningstiden.

Det kan af kommunerne tolkes, som om forældrebetalt undervisning er lovligt i disse timer, uden at skolelederen har givet tilladelse til hver enkelt elev.

Det lykkedes som bekendt i sidste øjeblik De Konservative at få gjort lektiehjælpen frivillig, og det er med den beslutning i baghånden, at ni af Holstebros 18 skoler mod en forældrebetaling på 240 kroner om måneden tilbyder musikundervisning på skolerne i lektiehjælpstimerne.

Torben Gudiksen medgiver, at reformens ordlyd ikke lægger op til, at forældre skal betale for deres børns undervisning, men han mener ikke, at kommunen eller skolerne har handlet forkert.

Ministeriet: Ulovligt at lade forældre betale 'Den åbne skole'

"Det er ikke hensigten med reformen, at der skal være brugerbetaling i skolen, og det her er det eneste sted, hvor der er noget. Ellers har vi fulgt hensigten", siger han.

"Men vi har fulgt reglerne, og når lektiehjælpen er frivillig, er der også åbnet op for den her mulighed".

Torben Gudiksen understreger, at han synes, folkeskolens tilbud skal være gratis.

Lederen skal vurdere hver enkelt elev

I folkeskolelovens paragraf 33 står der, at skolelederen efter forældreopfordring kan give tilladelse til, at en elev opfylder sin undervisningspligt, selv om eleven får ekstra musik- frem for eksempelvis danskundervisning.

Hvis lederen vurderer, at det er pædagogisk og fagligt forsvarligt for både eleven selv og klassen som helhed, kan en elev dermed fritages for almindelig undervisning og i stedet for følge en forældrefinansieret undervisning i musik.

Selv om musiktilbuddet i Holstebro drejer sig om tilbud til hele klasser, skal hver elev altså have godkendelse fra lederen. Det oplyser Undervisningsministeriet til folkeskolen.dk.

"Jeg tror ikke, hver leder har taget stilling til hver elev", siger Torben Gudiksen.

"Men det er af skolernes bestyrelser, som består af forældre, og ledelsen tolket til at være ok alligevel", siger han.

Kommunen har ikke været i kontakt med ministeriet for at sikre sig mod eventuelle lovbrud, men Udvalget for Børn og Unge samles til et møde torsdag, hvor det vil drøfte, om der skal ændres i den ordning, som der er lagt op til nu med forældrebetaling.

Efterlyser bedre kommunikation fra ministeriet

"Måske skal vi have fat i ministeriet, det afgør vi i morgen", siger Torben Gudiksen.

Han mener godt, at kommunikationen fra ministeriet til kommunerne om folkeskoleloven kunne have været bedre.

"I en hver sag, hvor der er tvivlsspørgsmål, kunne man godt ønske sig en præcisering. Ellers kan der jo tolkes forskelligt fra kommune til kommune".