Debat

Det er kun begyndelsen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Johanne Schmidt-Nielsen behøver ikke være bekymret for afbureaukratiseringsprojektet (Folkeskolen nummer 25) - hun har slet ikke set det hele endnu. De fem konkrete forenklinger, vi sætter i værk nu, er blot det første skridt i et meget ambitiøst program. Nu forenkler vi henvisning til specialundervisning, gør det lettere at blive fritaget for test og prøver, og indberetning af oplysninger om fravær forenkles. Elevplaner, uddannelsesbog og uddannelsesplan slås sammen i 8. og 9. klasse, og endelig slår vi læseplaner og beskrivelser for undervisningen i fagrækken sammen. Derudover er der lempet på fristerne for kvalitetsrapporter.

Men det er som nævnt kun første skridt. Den helt store afbureaukratiseringsøvelse er ikke afsluttet endnu. Regeringen er sammen med KL i gang med at høre folkeskolens parter (de såkaldte scanninger) samt systematisk kortlægning af administrative opgaver. Det skal i løbet af næste år føre til forpligtende handlingsplaner for afbureaukratisering af folkeskolen. Herudover bliver det åbnet for, at man lokalt kan gennemføre forsøg med andre måder at udforme for eksempel elevplaner og kvalitetsrapporter på. Det kan føre til endnu flere forslag til afbureaukratisering. Vi kalder det frikommuner eller udfordringsret, fordi kommunerne får lov til at udfordre den måde, man hidtil har gjort tingene på. Forløbet er altså blot begyndt.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler