It
0   344

Virtuelle netværk er fremtidens læring

Budskabet var klart fra flere sider på IT-Universitetets konference: Børn er langt fremme i forhold til it, de bruger nettet både socialt og fagligt, og lærerne skal løbe stærkt for at følge med

På Facebook, MySpace og YouTube finder eleverne ud af, hvordan de skal navigere i fremtidens digitale samfund, mener antropolog Mimi Ito. Hun har foretaget en undersøgelse om børn og unges deltagelse i sociale fællesskaber på nettet, som slår fast, at skolen stadig er børnenes vigtigste sociale platform. Det fortalte hun om på IT-Universitetets konference i forrige uge om børn og unges brug af nettet.

Det, der finder sted på skolegangen, overføres til de virtuelle universer som Facebook og MySpace, hvad enten det er drillerier, flirten, mobning eller higen efter popularitet.

Men forskningsprojektet dokumenterer også, at børn foretager sig mange ting på nettet, som voksne ikke aner noget om. Og at det ofte er nødvendige og positive handlinger, som er med til at styrke børnenes kompetencer.

Lærere skal bruge Facebook

Netforskeren Zizi Papacharissi, som har gennemført en spørgeskemaundersøgelse af, hvordan college-studerende bruger Facebook, fortæller, at de virtuelle netværk gør folk mere sociale. Og i løbet af nogle år bliver identitets-management en færdighed på linje med det at køre bil. Her har lærere en rolle at spille: Dels som vejledere i, hvordan man håndterer sine personlige data, dels som brugere af tjenester som Facebook, hvor de kan møde og blive »venner« med deres elever.

Artiklen fortsætter under banneret

»Her skal man tænke strategisk fra starten og opbygge grupper, der ikke kan få adgang til ens personlige data. Jeg er venner med mange af mine studerende - men ikke interesseret i, at de kan se, hvad jeg foretager mig i min fritid«, siger hun.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
11.543 andre er allerede tilmeldt