Debat

Vi starter en tsunami af fakta!

Der er voldsomt brug for at påvirke danskerne med positive fakta om den danske grundskole!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg elsker at tale om skoler og læring. Når jeg møder folk i alle mulige og umulige sammenhænge, spørger jeg altid: Hvad synes du om dit barns skole? Stort set alle gange svarer folk: Vi er simpelthen så glade skolen. Og lærerne er meget dedikerede! Når jeg fortsætter og spørger: Hvad synes du så om de danske skoler generelt? Så forsvinder farven fra forældrenes kinder og de svarer lavmælt: Ja, det er jo så ærgerligt, at skolerne åbenbart er så dårlige!

Afstanden mellem de to opfattelser er enorm. Jeg tror, at den skyldes den årelange dårlige omtale i danske medier. I stedet for at græde over det, så har jeg lært, at jeg skal være klar med nogle fakta. Så jeg svarer gerne:

Tænketanken Mandag Morgen udgav i samarbejde med Tryg Fonden en omfattende rapport i 2012. Den hedder Børneliv ifølge danskerne og indeholder data, fakta og analyser af børn og deres forældres liv i Danmark. Den er drønspændende læsning. Her finder man blandt andet følgende tal og konklusioner:

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Danske forældre til skolebørn blev spurgt (side 48, figur 32): Hvor tilfreds er du samlet set med dit barns skole? Forældrene skulle give en karakter på en 1-10-skala. Det samlede gennemsnit blev på 7,8. Det er en ret pæn karakter til den danske grundskole fra de mennesker, der sender deres børn derhen. Ifølge analysen af tallene (side 48 i rapporten) deles tilfredsheden blandt forældrene på tværs af sociale, geografiske og politiske skel. I sammenfatningen af rapporten skriver man: Langt de fleste forældre har en oplevelse af, at deres barn klarer sig godt, og at det trives med de andre børn og lærerne i skolen.

Det var forældrene. Hvad siger børnene? I rapporten har man bl.a. spurgt Børnerådets Børne- og ungepanel. Det består af skoleelever, der følges i tre år fra fjerde til sjette klasse. Panelet består af 1873 børn fra 91 fjerdeklasser.

96 procent af børnene i Børne-og Ungepanelet synes, at skolen er med til at give dem et godt liv.

Man får næsten lyst til at gentage det. Seksoghalvfems procent. Det er da en vanvittig høj score af de vigtigste brugere af grundskolerne.

Når jeg så har nævnt disse tal, bliver folk lidt stille og svarer, at det var godt nok mærkeligt! Så får de lige et link til facebooksiden Så kan du lære det! Her er der links til undersøgelsen og meget andet godt om danske skoler. Gratis.

Vi har alle ansvaret for at skabe en tsunami af positive fakta, så vi kan forklare danskerne, at vores skoler fungerer rigtigt godt. Og at de gør en kæmpe positiv forskel i elevernes hverdag. Hver dag. 96 procent!

Casper Rongsted, Valby, Grundlovsdag 2014