Forskning Folkeskolereform
4   942

Forskningsrapport: God ledelse er at fyre dårlige lærere

Lederne får med reformen større råderum, som skal bruges til at hæve elevernes faglige niveau. Undervisningsministeriet har derfor fået lavet en kortlægning af forskningen i god pædagogisk ledelse. Rapporten konkluderer blandt andet, at en god skoleleder ansætter dygtige lærere og sorterer dårlige fra.

Fagligt dygtige og engagerede lærere er det allervigtigste, hvis eleverne skal blive dygtigere. Derfor skal lederne efteruddanne de dygtigste lærere og fyre de dårligste:

"Pædagogisk ledelse udøves mest effektivt, når skoleledere sætter fokus på og løbende udvikler skolens professionelle kapacitet", skriver Rambøll og Dansk Clearinghouse. Opkvalificering af skolens faglige kapacitet "kan dels ske gennem rekruttering og fastholdelse af fagligt dygtige og engagerede lærere, dels gennem afskedigelse af ukvalificerede medarbejdere", står der videre. (Link til rapport i højre side)

En forudsætning for god ledelse

KL og partierne bag folkeskolereformen mener, at lederne skal have mere råderum og spille en større rolle på vejen mod at forbedre det faglige niveau blandt elever.

Artiklen fortsætter under banneret

Hvis lederne skal lykkes med at opfylde målet om mere faglighed blandt elever, så skal de først og fremmest fokusere på at opkvalificere lærernes kompetencer, da "udviklingen af skolens professionelle kapacitet er en central forudsætning for" flere aspekter i pædagogisk ledelse.

"Folkeskolereformen giver mulighed for et større ledelsesrum og en mere synlig og aktiv ledelse, der i et tæt samarbejde med medarbejderne skal være med til at føre den kulturændring ud i livet, som reformen vil medføre. Med denne forskningskortlægning kan skoleledelserne lade sig inspirere til, hvordan den pædagogiske ledelse kan foregå på deres skole," siger undervisningsminister Christine Antorini i en pressemeddelelse.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ