Efterløn
0   677

Lærer går glip af skattefri efterlønsbonus på grund af lockout

På grund af lockouten opnåede 65-årige Ingelise Geller ikke nok arbejdstimer i april sidste år til at få en skattefri efterlønsbonus på næsten 13.000 kroner. Det tab kommer oven i de cirka 43.000 kroner før skat, som det kostede den snart pensionerede lærer at være låst ude fra sin arbejdsplads.

Den overenskomstansatte lærer Ingelise Geller valgte i 2009 som 60-årig at takke nej til at gå på efterløn og i stedet fortsætte sit arbejde som folkeskolelærer, ind til hun blev 65. Det tal er nu rundet, og Ingelise Geller er begyndt at planlægge sin pensionisttilværelse fra august 2014. Første led var at få udbetalt den skattefri bonus, hun har ret til, fordi hun fravalgte sin efterløn.

Her har hun ret til en bonus på 12.714 kroner for hver 481 timer, hun har arbejdet de sidste tre år af sit arbejdsliv. Ifølge Ingelise Gellers regnestykke ville hun nå op over 5772 timer og dermed have ret til 12 bonusportioner. Men:

Artiklen fortsætter under banneret

"Ifølge a-kassens opgørelse, som jeg har fået med posten, har jeg på grund af lockouten kun fået løn for 14,8 arbejdstimer i april måned sidste år. Jeg lander derfor på 5756 arbejdstimer og har derfor kun optjent ret til 11 portioner", fortæller læreren, der altså var lockoutet 12 arbejdstimer for længe til at få sin fulde efterlønsbonus. 

Kun en del af den tabte indtægt

Men de 12.714 kroner er ikke det eneste beløb, der kommer til at mangle på Ingelise Gellers konto, når regningen efter lockouten gøres op. Et kig på den snartligt pensionerede lærers lønsedler afslører, at lockoutperioden kostede følgende indtægter:

Løn: 33.621 kroner

Pensionsindbetaling: 6.018 kroner

Særlig feriegodtgørelse: 723 kroner

To feriedage: 2.242 kroner

Gruppelivsforsikring: 87 kroner

ATP: 90 kroner

I alt altså 42.781 kroner før skat - ud over altså den skattefri efterlønsbonus på 12.714 kroner.

"Jeg synes, jeg har mistet rigtig meget på den lockout", konstaterer Ingelise Geller.

Under lockouten havde lærerne mulighed for at optage et lån hos Danmarks Lærerforening. Det betaler man så af på over en periode, hvor DLF-kontingentet er reduceret. Men når Ingelise Geller efter sommerferien går på pension, skal hun betale det fulde pensionist-kontingent.

"Jeg synes godt nok, at vi gamle bliver meget hårdt ramt", siger hun.

Ifølge brevet fra a-kassen kan Ingelise Geller klage over afgørelsen til Arbejdsskadestyrelsen. Det er her, muligheden for at anke afgørelser fra a-kasserne er havnet, efter Arbejdsdirektoratet blev nedlagt per 1. januar 2011. Det tror den kommende pensionist dog ikke på vil have den store effekt.

"Min fagforening burde komme på banen i forhold til det her, og det havde rart hvis de ovenikøbet havde været på forkant med situationen. Som enkeltperson kommer jeg ingen vegne med sådan en klagesag", siger hun.

DLF: Tag en månedsløn mere med

Formand for Danmarks Lærerforenings Organisations- og Arbejdsmiljøudvalg Per Sand Pedersen opfordrer lærere, der står til at miste en portion efterlønsbonus, til at udskyde pensionen med en måned.

"Reglerne er fastsat ved lovgivning, så det kan vi ikke gøre noget ved. Ved at tage en månedsløn mere med inden pensionen kan man få det til at gå op", siger han.

"Der er nogle kommuner, der er flinke til at tilrettelægge arbejdsopgaverne efter, at man kun er der en måned efter sommerferien".

Per Sand Pedersen forstår udmærket Ingelise Gellers frustration.

"Det er en træls situation, og jeg kan godt forstå, at hun appellerer til sin fagforening om hjælp. Men vi er ude i noget lovgivningsmæssigt, vi ikke kan gøre noget ved", siger han, og tilføjer, at medlemmerne kan modtage råd og vejledning om deres konkrete situation ved at rette henvendelse til den lokale lærerkreds.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Lærersenior er for lærere, som er pensioneret eller på vej dertil. I samarbejde med fraktion 4 - pensionisterne i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
627 andre er allerede tilmeldt