Debat

Finanskrise og uhumske toiletter

Tiden er inde.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Finansiel krise, statsgarantier, udsigt til nedgang i beskæftigelsen og andre alvorlige perspektiver fylder medierne i disse tider. Der er den seneste tid vendt op og ned på meget. Frygt for overophedning af økonomien er afløst af bekymring for stagnation og nedgang i beskæftigelsen.

På Venstres sommergruppemøde i 2007 udtalte statsministeren de efterhånden velkendte ord om nedslidte skoler, dårligt indeklima og uhumske toiletter. Nedenstående citat er hentet fra statsministerens blog, andersfogh.dk:

»Med kvalitetsreformen offentliggør vi samtidig en omfattende investeringsplan i den offentlige sektor. Tiden er inde til, at vi giver vores skoler, daginstitutioner, plejehjem og sygehuse et betydeligt kvalitetsløft. Senest har der været debatten om visse skolers dårlige indeklima. Vi kan ikke byde vore børn, at de skal gå i nedslidte skoler med utidssvarende klasselokaler, dårligt indeklima og uhumske toiletter.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Der er brug for en omfattende renovering og fornyelse af mange offentlige bygninger og institutioner. Moderne bygninger giver lavere udgifter til vedligeholdelse og en mere rationel tilrettelæggelse af arbejdet. Ikke mindst giver det større arbejdsglæde for medarbejderne at arbejde i ordentlige omgivelser«.

Det er en præcis beskrivelse af behovet for en kraftig indsats. Selv om det måske ikke er en »statsgaranti«, er det i hvert fald et løfte om at gøre noget alvorligt ved problemet. Men siden denne udtalelse har regeringen indgået en økonomiaftale med kommunerne, der reelt ikke giver dem økonomisk luft til at gennemføre de påtrængende renoveringer.

Det fremgår af statsministerens blog, at Bertel Haarder er »referent« fra sommergruppemødet, og at referatet kommer i form af en sang.

Det er imidlertid ikke nok med en sang om, at kommunerne bare kan prioritere. Forhåbentlig vil undervisningsministeren sammen med resten af regeringen i stedet synge med på, at der er brug for at lette på låget til økonomiaftalen og sikre, at der igangsættes offentlige investeringer. Elever, der går på nedslidte skoler, og lærere, der arbejder der, har krav på et godt undervisnings- og arbejdsmiljø.

Der er stadig meget, der kan gøres bedre, og på trods af uhumske toiletter er der ikke behov for lokumsaftaler. Problemet er erkendt, så det er op til regeringen at handle og bruge den nye finansielle situation til at gøre noget ved sagen.

»Vi kan ikke byde vore børn, at de skal gå i nedslidte skoler med utidssvarende klasselokaler, dårligt indeklima og uhumske toiletter«
Powered by Labrador CMS